Първата от 1934 г. петъчна молитва в доскорошния музей Света

...
Първата от 1934 г. петъчна молитва в доскорошния музей Света
Коментари Харесай

Света София стана действаща джамия под тихото недоволство на християнския свят

Първата от 1934 година петъчна молитва в досегашния музей „ Света София “ в Истанбул, трансфорат в джамия, приключи. 
В религиозната гала взе присъединяване президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който рецитира първата сура от корана " Ал-Фатиха " преди началото на службата. Тя се излъчваше на огромни екрани, конфигурирани на площада. Събралите се там вярващи поздравиха турския водач с крясъци „ Аллах Акбар “, съобщи РИА Новости, представена от БГНЕС.
" Приеми, Аллах, напъните на всички, преди всичко, на нашия президент, като подарък, че „ Света София “ е превърната в джамия. Всички се радваме на тази промяна ", сподели Али Ербаш, началник на турския отдел по религиозните въпроси, който управлява службата.
Турските управляващи започнаха засилени ограничения за сигурност по отношение на откриването на „ Света София “ като джамия. Бяха разгърнати към 17 000 служители на реда, спецчасти дежуриха по покривите на околните здания, няколко хеликоптера патрулираха в региона на „ Света София “.
Траурен камбанен звън прозвуча през днешния ден в Кипър и в някои градове на Гърция по отношение на превръщането на „ Света София “ в джамия.

В Кипър по решение на архиепископ Хризостомос погребалните камбани започнаха да звънят в 12:00 часа на обяд и звучаха в продължение на пет минути „ по отношение на случайното, неприемливо и незаконно превръщане на катедралата „ Света София “ в джамия от турците “, се споделя в изказване на Кипърската архиепископия.
В Гърция траурния звън на камбани би сутринта в градовете Сяр и Патра по решение на митрополията, заяви църковната осведомителна организация " Ромфея ".
Архиепископ Йероним Атински и цяла Гърция ще прочете акатиста „ Закрилница “ вечерта в катедралата в Атина „ в първия ден от откриването на „ Света София “ като джамия, само че и в деня на тъга и премеждия за цялото православие, християнство и елинизъм “. Акатистът ще бъде прочетен и в други църкви в Гърция.


Заместник ръководителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, представител на Гърция в управлението на Европейска комисия, от своя страна също изрази страдание за промяната на статута на „ Света София “.
" Като грък усещам мъка, усещам отвращение от това. Това е тежък ден и съм сигурен, че не съм единственият, който изпитва сходни страсти. Мисля, че Турция в избран миг би трябвало да реши какво би трябвало да бъде геополитическата ѝ позиция, с кого желае да бъде дружно в бъдеще. Ако Турция желае да върви паралелно с Европейския съюз във връзка с европейските полезности, в случай че е по този начин, тогава това, което се случва в „ Света София “ през днешния ден, е неприятна насочна точка ", сподели той на конференция.
Сподели с твоите другари
Припомняме, че на 10 юли Върховният административен съд на Турция анулира решението от 1934 година за превръщането на „ Света София “ в музей. Веднага по-късно турският водач Ердоган разгласи, че е подписал декрет за преобразяване на катедралата в джамия и за провеждането в нея на мюсюлмански служби в нея.
Храмът „ Света София “ е учреден от византийския император християнин Юстиниан I и открит на 27 декември 537 година В продължение на към хиляда години катедралата е била най-големият храм в християнския свят. След завладяването на Константинопол от османците и рухването на Византийската империя през 1453 година, катедралата е превърната в джамия, само че от 1934 година с декрет на създателя на актуалната турска страна Кемал Ататюрк става музей и е включена в листата на ЮНЕСКО за международно културно завещание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР