Първата нова нефтена рафинерия в Турция за последните 30 години

...
Първата нова нефтена рафинерия в Турция за последните 30 години
Коментари Харесай

Турция вече разполага с гигантска рафинерия за $6.3 милиарда

Първата нова нефтена рафинерия в Турция за последните 30 години беше открита в Измир.

Струващата 6.3 милиарда $ Star Refinery, която е благосъстоятелност на азербайджанската петролна компания SOCAR, ще помогне да се понижи зависимостта на Турция от вносни рафинирани петролни артикули.

Съоръжението беше публично намерено от водачите на двете страни - Реджеп Тайип Ердоган и Илхам Алиев, оповестяват турски медии.

" С отварянето на Star Refinery Турция и Азербайджан ще повдигнат своите приятелски стратегически връзки до идващото равнище ", сподели Ердоган, добавяйки, че тази рафинерия е " най-голямата инвестиция на зелено в Турция през последните 30 години ".

" Тази рафинерия ще разреши на Турция да осъществя спестявания на стойност 1.5 милиарда $ годишно ", означи турският президент, добавяйки, че в новото дружество ще бъдат основани повече от 1100 работни места.

Алиев посочи, че двустранните връзки сред двете страни са на най-високо равнище, добавяйки, че това е напълно обикновено за нации, които са дружно от епохи.

Той означи също, че Турция и Азербайджан демонстрираха мощна политическа воля при правенето на енергийната и транспортна карта на Евразия.

" Нашите подписи стоят под тези карти, които изискват огромни вложения ", сподели Алиев, намеквайки за нови взаимни вложения.

Значителен растеж в потенциала за пречистване

Рафинерията, чието строителство стартира през 2011 година, се намира наоколо до еднo от най-висококачествените промишлени предприятия в Турция, контейнерно пристанище и водещата турска нефтохимическа компания PETKİM, благосъстоятелност на SOCAR.

Общият потенциал на Турция за пречистване ще нарасне с 33%, с цел да доближи 40 милиона тона годишно, откакто Star Refinery стартира да работи на цялостни обороти.

Предприятието, което се намира на егейското крайбрежие на Турция, ще е в положение да обработва към 10 млн. тона на година (200 000 барела на ден) недопечен нефт.

Очаква се заводът да създава 1.6 млн. тона нафта за битови потребности и 420 000 тона ксилол. Той ще създава към 4.8 млн. тона дизелово гориво, както и самолетно гориво, нефтен кокс, реформинг, сяра и пропан бутан.

Турция създава остатък от бензин, само че разчита на вноса на дизел, като потреблението на гориво нараства с към 7% годишно и се чака да доближи 25 млн. тона през 2019 година

Tüpraş, единствената компания за пречистване в Турция, разполага с четири завода в страната с общ индустриален потенциал от 28 млн. тона (560 000 барела). /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР