Първата копка по обособяването на индустриалната зона край Варна може

...
Първата копка по обособяването на индустриалната зона край Варна може
Коментари Харесай

Строят индустриална зона Варна до края на 2020

Първата копка по обособяването на индустриалната зона край Варна може да бъде направена още до края на тази година, заяви в града министър Емил Караниколов, който взе участие в работна среща по тематиката.

Във форума се включиха кметът Иван Портних, регионалният шеф Стоян Пасев, шефът на Национална акция "Индустриални зони " ЕАД Антоанета Барес, представители на бизнеса.

"Липсата на подготвени индустриални зони в страната докара до това, че изпуснахме вложители ", уточни Караниколов. Той добави, че следва да бъде открита такава в Стара Загора, само че тя е доста дребна и е ситуирана върху 140 декара.

Във Варна зоната ще е доста по-голяма - 10 000 декара, добави Караниколов. По думите му, терените са аграрни и горски фонд, който обаче е натурален, получил се от необработваеми земи.

В зоната попада и местността Побити камъни, добави министърът и акцентира, че основаването на зоната няма да засегне по никакъв метод който и да било културен, естествен или исторически монумент.

В момента се приготвя закон за индустриалните зони, като задачата е периодите по построяването им да бъдат облекчени, добави Караниколов. По думите му, текстовете ще бъдат съобразени с условията на еврорегламентите.

В закона ще залегне методът на създаване на тия зони, без значение дали са държавни, общински, частни или смесени, уточни министърът. По думите му, ще бъдат облекчени периодите по закона за енергетиката и по този за устройство на територията, както и за присъединението към ВиК-инфраструктурата.

"Идеята е да се допусне страната да построява съпътстващата инфраструктура, само че с цел да позволи Брюксел използването на пари по еврофондове, тя да се употребява не от един, а от доста вложители ", добави Караниколов.

Той посочи, че новият закон следва да бъде прегледан от Министерския съвет. "Имаме поддръжката на политическите сили, на икономическата комисия в Народно събрание и до два месеца той може да стане факт ", сподели още министърът.

"За възобновяване на стопанската система Караниколов уточни, че единственото, което го тормози, е увеличението на броя на инфектираните и на страха у потребителите. Ако се свие потреблението в Европа, това ще се отрази и върху нашата страна ", сподели министърът.

Той напомни, че родните предприятия не са затваряни поради пандемията, само че прикани всички да съблюдават ограниченията против болестта. "Ако се получи още едно стесняване, не бих бил оптимист, че и идната година ще сме в добра икономическа кондиция ", сподели Караниколов.

За построяването на индустриална зона във Варна кметът Иван Портних уточни, че градът е напълно гарантиран като връзки и логистика, има и необикновен капитал от близо 30 хиляди млади образовани хора от шестте университета.

Портних напомни, че приоритет за държавното управление е автомагистрала "Хемус ", която също е от голяма важност за евентуалните вложители. " За развиването на зоната ще помогне и държавният план по удълбочаването на езерото, което ще даде опция за развиване на пристанищата ", добави кметът.

По думите му, задачата ще бъде във Варна да бъдат привлечени производства с висока добавена стойност, които имат потребност от квалифицирани фрагменти.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР