Първата инициатива на новото турско правителство след очакваното спечелване на

...
Първата инициатива на новото турско правителство след очакваното спечелване на
Коментари Харесай

Втори Босфор застрашава Черно море

Първата самодейност на новото турско държавно управление след предстоящото продобиване на изборите след 3 седмици (на 24 юни) е прокопаването на „ Канал Истанбул ” – неестествен морски път, който ще свърже Черно с Мраморно море през европейската територия на югоизточните ни съседи.

Изкуственият канал е най-мащабният инфраструктурен план в историята на Турция и задачата му е да облекчи трафика през натоварения Босфор (56 000 кораба на година), в частност на петролните танкери (10 000 на година). Той обаче има и друга задача:
„ Една от главните цели е да бъде понижен рискът, създаван от кораби, пренасящи рискови материали през Босфора ”, разяснява Ахмет Арслан, министър на превоза и мореплаването на Турция.

Проектът провокира гърмеж от неодобрение от страна на еколози, архитекти и урбанисти. Според критиците каналът залага голяма екобомба в района, нарушавайки биосферите на Черно и Мраморно море, както и салдото на подпочвените води по трасето му. Прокопаването на канала може да повреди един от значимите водоизточници на мегаполиса – езерото Сазлъдере. Също по този начин той ще унищожи археологически обекти край Истанбул на възраст от 8500 години и като цяло ще нанесе големи вреди на околната среда.

От военно-стратегическа позиция пък се слага въпросът дали каналът ще се подчинява на същия режим като конвенцията от Монтрьо за Босфора и Дарданелите, както и какви ще са таксите за преминаващите през него съдове.

Проектът е част от огромен проект на турският президент Реджеп Ердоган, озаглавен „ Визия 2023 ”. Той планува влагане от 400 милиарда $ в инфраструктурни мегапроекти, най-големият от които е „ Канал Истанбул ”. Така след 5 години ще бъде ознаменувана 100-годишнината на основаването на Република Турция от Кемал Ататюрк, а крайната цел е стопанската система на комшиите да се подреди измежду 10-те водещи в света.

 Канал Истанбул Каналът е с дължина 45 километра и широчина 150 м на повърхността и 120 м на дъното. Дълбочината му ще е 25 метра. Това разрешава прекосяване на най-големи кораби и даже на подводници.

Съоръжението ще свърже северен и южен Истанбул и ще трансформира в остров най-населената западна част на мегаполиса. Оценен на към 16 милиарда $, отпущането на които от държавната хазна е към този момент обезпечено от президента Ердоган. В строителството му ще бъдат заети 5000 души, а над него ще бъдат издигнати 6 моста.

Президентът Реджеп Ердоган анонсира плана в своя тирада още през 2011 година като част от няколко „ луди плана ”. В крайната точка на черноморското крайбрежие е планувано създаване на контейнерно пристанище, което ще отстои близо до изгражданото понастоящем трето мегалетище в Истанбул, което би трябвало да се открие още тази година.

С годишен потенциал от 200 млн. пасажери Турция се надява новият въздушен хъб да притегли трафик от европейските аерогари. А нова автомагистрала през Странджанските гори на черноморското крайбрежие ще „ зарежда ” потока към летището и канала с товари от Европа и Азия на изток. Каналът ще стартира от езерото Кючукчекмедже – естествено образувана лагуна в Мраморно море, западно от Истанбул. И ще продължи на север през дигата Сазлъдере и селището Шамлар, стигайки до Черно море на север. Почвата, изкопана за канала, ще бъде употребена за основаване на три изкуствени острова в Мраморно море.

Екобомба: И замириса на…сяра


Разликата в солеността на Черно и Мраморно море е огромна. В момента през Босфора минават две течения – незадълбочено с по-сладка вода от Черно към Мраморно море и дънно с по-солена вода в противоположна посока. Новият канал ще наруши този баланс. Отходните води на Истанбул (97% пречистени) се изливат в дълбоководното течение и се отнасят в Черно море.
Новият канал ще наруши този баланс като усили солеността на Черно море за сметка на тази в Мраморно.
Ще бъде нарушен и кислородният баланс на двете морета и ще се постави началото на развой, прочут като „ аноксия “. Това постоянно е обвързвано със голям стрес за водорасли, планктон и морските жители.
Очакват се гнилостни процеси и аромат на сяра като разследване от променения кислороден баланс.

 02-5 Ползи: Тласък за морската ни промишленост

“Канал Истанбул” дава бъдеще на черноморските ни пристанища и развиването на морската промишленост у нас, счита кап. Димитър Димитров, вицепрезидент на Европейската конфедерация на Асоциациите на морските капитани. Според него Босфорът е с естествени ограничавания за огромните контейнеровози, които не влизат в Черно море и това е спирачка за развиването на бизнеса у нас.

Босфорът към този момент е непълен да поеме огромния трафик, изключително след измененията в него отпреди 20 години да върви еднопосочно и на изчакване. Средно нашите кораби чакат по 36 часа, имаме към 50-60 прекосявания на година, тъй че се събират по 90 търговски дни престой за 5000 $ на транспортен съд дневно загуби, т.е. към половин милион $ отиват в очакване на транспортен съд. Това разяснява за “Труд” изпълнителният шеф на най-голямата шипингова компания в Черно море “Параходство БМФ” кап. д. п. Александър Калчев.

А в случай че има и неприятни метеоусловия, Босфорът се затваря и изчакванията могат да продължат и повече.

“Аз персонално като капитан на транспортен съд съм чакал над 4 дни в Босфора”, добави той.

Според него през новия канал “Истанбул” в Черно море ще могат да влязат и огромните танкери и контейнеровози с по 300 000 тона дедуйет, които в този момент не могат да си разрешат очакване даже и ден, тъй като им носи големи загуби. Те избират да разтоварят стоката отвън Черно море на дребни кораби, които я разнасят в района. Но в случай че стартират да влизат в черноморските пристанища, това ще отвори пазара на работна ръка и ще подтиква цялото икономическо развиване към тях.

 Виолин Райков Опасности: Нахлува морска звезда, която яде рапани

Мраморно море е от епохи център за миграция на рибата и единствената връзка сред Черно и Бяло море. Новият канал няма да отстъпва на Босфора като път за придвижването на морските жители. Прокопаването на канала ще докара до настъпление на непознати пришълци, което по-скоро ще е с отрицателни в сравнение с с позитивни трендове, счита доцент доктор Виолин Райков, ихтиолог в Института по океанология към Българска академия на науките във Варна.

Той напомни, че Мраморно море е съвсем двойно по-солено от Черно море и единствено екологично пластичните риби ще могат да се приспособят у нас. Една от тях може да се окаже морската звезда, която е деен див звяр и се храни с рапани. При всички случаи ще има стрес върху двете екосистеми на моретата. Неблагоприятно ще бъде и нашествието на зоопланктони и фитопланктони у нас, което ще повлияе отрицатално на локалните типове риба.

Напоследък турски природозащитни организации и медии все по-често сигнализират за екопроблемите на Мраморно море. Сафридът, тази обичайната риба, към този момент я няма, липсва и по пазарите в крайбрежните селища на южната ни съседка.

Сред плюсовете на канала е вероятната поява на единични бройки от скъпата риба звук, само че е мъчно да се предвижда. Рибарите обаче към този момент са в очакване на по-голяма слука, изключително на ципура и скъпо продавания лаврак. Някои от тях отидоха и по-далече в фантазиите си за завръщането на черноморската скумрия, която изчезна през 70-те години на предишния век, тъй като спряла да хвърля хайвера си в Босфора, нечист от мазут. Според някои и в този момент има дребна дребна испанска скумрия наречена кольос, която за ценители минава за деликатес.

Старите моряци: Рибата си знае пътя!


С пътя на рибата не чакаме да се случи нищо изключително, счита Красимир Вангелов, капитан на рибарски транспортен съд. Това ще е просто изкуствено прокопан канал и тя може да го употребява, а може да си върви по остарелия или по двата. “Това е Божа работа, а ние не сме Господ, а сме си просто рибари”, отсича капитанът. И разсъждава, че от хилядолетия рибата си знае пътя. “Рибата въпреки всичко си има някакво ДНК и си влиза от Черно в Мраморно море всяка есен, а на пролет по противоположния път. От епохи. В Царево рибарите пък считат, че нещо няма се промени. Не смеят да мечтаят, че скупчване на пасажи ще се получи и то край нашите крайбрежия. С прокопаването на „ Новия Босфор” мнозина мечтаят отново да се появи рибата звук. Преди години големият “оркинос” (вид риба тон) го имало в Черно море. Несебърски риболовци даже са се снимали през 30-те край уловен оркинос, яхнат от дете.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР