Първата имплантация на изкуствен сфинктер на пикочния мехур бе извършена

...
Първата имплантация на изкуствен сфинктер на пикочния мехур бе извършена
Коментари Харесай

Лекари от УМБАЛ Св. Марина“ извършиха първата имплантация на изкуствен сфинктер на пикочния мехур

 Първата имплантация на неестествен сфинктер на пикочния мехур бе осъществена в клиниката по урология в УМБАЛ " Св. Марина “ – Варна. Операцията реализираха ръководителят на клиниката доцент доктор Деян Анакиевски и посетител урологът доктор Евгени Аларгов, водещ експерт по имплантивна и реконструктивна урология в Атина, Гърция.

Способността на човешкото тяло да поддържа естествените процеси по предпазване на урина в пикочния мехур, задържането й без да изпуска, до момента в който той се изпълни и стимулирането на уриниране по-късно, се контролира от сфинктер - мускул, ситуиран на пикочния мехур.

В случаите, в които естественият сфинктер е повреден и не действа, е налице уринарна инконтиненция, което съставлява непринудено и неконтролируемо изпускане на урина от пикочния мехур. Тя настава по разнообразни аргументи, дължи се на разнообразни фактори, демонстрира се и при двата пола и води до санитарен и обществен проблем за пациентите. Единствената интервенция, която може да възвърне задържането на урината и да контролира естественото действие на уринарния тракт, е имплантирането на неестествен сфинктер. Той съставлява имплант за надзор на уринирането, който се слага напълно вътре в тялото на пациента, на мястото на нефункциониращият натурален сфинктер, поддържа пикочния мехур затворен, задържа урината в него и не разрешава неволното й изпускане.

Изкуственият сфинктер е трикомпонентен, състои се от надуваем пръстен, наподобяващ дребна помпичка, който се слага към уретрата, контейнер за урината и контролна помпа, която контролира пръстена. Операцията трае към час и с един прорез се вграждат всички съставни елементи, декларира доцент доктор Анакиевски. Имплантът остава в тялото на човек до живот и е неосезаем извън. От четири до шест седмици след имплантацията, според от ситуацията на пациента, изкуственият сфинктер се задейства и стартира да работи. Лекуващият доктор образова болния по какъв начин да ръководи контролната помпа - с натискане, сфинктерът се отваря и пациентът уринира по физиологичен метод, всички сетива и усеща на уриниране са непокътнати, след което до една минута се затваря самичък. По този метод той може да управлява отделителната си система.

Съвременната медицина разполага с материали, импрегнирани със характерни антибиотични схеми, които обезпечават нормализирана естествена функционалност на пикочния мехур и уретрата над 10 години. Разработени са новаторски хирургични техники, с които се редуцира оперативното време, а рискът от следоперативна зараза се свежда до най-малко, прецизира доктор Аларгов.

Благодарение на този актуален способ за лекуване на уринарна инконтиненция се усъвършенства и покачва качеството на живот на пациентите и те могат да се върнат към дейния си метод на живот.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР