Първата група от санкции срещу Техеран, които президентът на САЩ

...
Първата група от санкции срещу Техеран, които президентът на САЩ
Коментари Харесай

Защо планът на Тръмп за Арабско НАТО няма да обуздае Иран

Първата група от наказания против Техеран, които президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп назова " най-строгите налагани в миналото ", влезе в действие на 7 август. " Всеки, който прави бизнес с Иран, НЯМА да прави бизнес със Съединени американски щати! ", акцентира Тръмп в пост в Туитър същата заран.

През ноември се чака да влезе в действие втори, още по-тежък пакет от американските наказания против Ислямската република, които Вашингтон вкарва още веднъж, откакто се отдръпна от подписаното през 2015 година нуклеарно съглашение сред Иран и международните сили.

Икономическият напън обаче не е единственият инструмент, който Съединени американски щати и техните съдружници употребяват, с цел да противодействат на Иран. През последните месеци администрацията на Тръмп без доста звук работи за образуването на нов пакт за сигурност с шестте страни членки на Съвета за съдействие в Залива (ССЗ) - Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн, Кувейт, Катар и Оман, както и с Египет и Йордания, за да се даде отпор на, съгласно Вашингтон, нападателната иранска агресия в района.

Той към този момент краткотрайно се назовава Близкоизточен стратегически алианс, само че в интернационалните медии към този момент си завоюва прозвището " Арабското НАТО ". Според американски и арабски публични лица обединението е замислена като опит да се разшири съдействието в битката против тероризма, противоракетната защита и военните учения, до известна степен, с цел да се отговори на провокациите пред сигурността, поставяни от Иран и неговите протежета.

Базисната идея за " Арабско НАТО " обаче е структурно сбъркана и има слаби шансове за триумф. За разлика от страните членки на Организацията на Северноатлантическия контракт (известна като НАТО), която бе основана на основата на общи ползи и на една повече или по-малко обща " стратегическа просвета " пред лицето на руската опасност, сунитските страни, които администрацията на Тръмп чака да се причислят към новия пакт, имат разлики по фундаментални тематики, в това число и по основния въпрос кой е най-хубавият метод за връзки с Иран. Саудитска Арабия и ОАЕ считат Техеран за собствен максимален зложелател и водят продължителна война против съюзените с Иран бунтовници хуси в Йемен. Кувейт и изключително Оман исторически са живели в мир и са имали интервали на близко съдействие с Иран.

Мускат оказа помощ в тайните договаряния сред представители на иранските и американските управляващи, който в последна сметка доведоха до историческото нуклеарно съглашение, до момента в който Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн непроменяемо бяха срещу Общия изчерпателен проект за деяние, както е формалното наименование на съглашението.

Още по-голяма спънка пред основаването и ефикасното действие на " Арабско НАТО " е спорът, зародил сред ОАЕ, Саудитска Арабия и Бахрейн, от една страна, и Катар от друга. Кризата стартира през юни 2017 година, когато Рияд, Абу Даби и Манама взеха решение да отлъчат своя дребен комшия, като прекъснаха комерсиалните и дипломатическите връзки с Доха, обвинявайки я в поддръжка за тероризма и във връзки с Иран. Следва да се означи, че в Катар се намира най-голямата американска военновъздушна база в района, а Саудитска Арабия е най-големият покупател на американско оръжие в света. Кризата, затова, слага Вашингтон в прекомерно неловко състояние по отношение на двама от най-важните му съдружници в Близкия изток.

Официално стартирана за първи път от Тръмп по време на визитата му през 2017 година в Рияд, концепцията за основаване на " Арабско НАТО ", наподобява, е опит за това, което в интернационалните връзки е познато като прекачване на виновност или отговорност. С други думи, следвайки своята външна политика под лозунга " Америка преди всичко ", администрацията на Тръмп се пробва да трансферира задачата за въздържане на Иран на своите арабски съдружници. По този метод тя сякаш има намерение да употребява проекта и като катализатор на доходоносни оръжейни продажби за тези страни. Броени часове откакто американският президент кацна в Рияд предходната година, той и крал Салман подписаха няколко съглашения, в това число и оръжейна договорка за към 110 милиарда $, влизаща в действие незабавно, плюс още за 350 милиарда $ през идните 10 години.

Прехвърляне на отговорността обаче е тъкмо това, което и арабските съдружници на Америка желаят, когато става дума за възпирането на Иран. Сунитските противници не желаят или не са в положение да тръгнат директно против Иран и се надяват да убедят Съединени американски щати и даже Израел да свършат " черната работа " вместо тях. Както един анализатор нагледно се изрази, Саудитска Арабия се стреми да се бие с Иран " до последния американец ", примамвайки Вашингтон да влезе във война с Ислямската република.

Фундаменталният конфликт на вижданията и упованията в сърцевината на тази идея не вещае сполучливо начало на " Арабското НАТО ", изключително като се има поради, че по подигравка на ориста тези проекти се стартират в миг, когато Тръмп заплашва да разбие Организацията на Северноатлантическия контракт, в случай че останалите съдружници не усилят военните си разноски.

И най-накрая, напълно не е ясно по какъв начин сходен съюз би се конфронтирал с Иран на процедура. Един сполучлив алианс би могъл да успее (както Израел наскоро подчерта) да попречи на Техеран да откри продължително военно наличие в Сирия, а също по този начин да разгроми шиитите хуси в Йемен и да възвърне на власт сваления, подкрепян от Саудитска Арабия президент Абд Рабу Мансур Хади или, по-конкретно, да построи противоракетен щит, покриващ по-големия Близък изток.

Докато обаче не бъдат преодолени вътрешните разногласия сред евентуалните страни членки и не бъде реализиран политически консенсус за шерване на бремето (на нужните за задачата разходи), е малко евентуално проектите на администрацията на Тръмп за прекачване на отговорността на " Арабско НАТО " да се трансфорат в действителност.

Майсам Бехравеш, Ройтерс / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР