Първа предварителна информация за разпределението на ресорите в новата европейска

...
Първа предварителна информация за разпределението на ресорите в новата европейска
Коментари Харесай

Първа ивформация за новите еврокомисари

Първа предварителна информация за разпределението на ресорите в новата европейска комисия се появи три дни преди публично те да бъдат оповестени от шефката й Урсула фон дер Лайен. България ще получи сектор „ Образование и просвета ”, заяви Нова телевизия, позовавйки се на свои източници в Брюксел.

 

Досега се твърдеше, че държавното управление упорства да запазим ресора „ Дигитализация ”. Появиха се и спекулации, че желаеме да вземем „ Земеделие ”. Наскоро министър председателят се срещна с председателката на Европейска комисия, само че не дадоха детайлности за упования сектор. Борисов обаче неотдавна разгласи, че за България образованието става супер приоритет и ще бъдат заделени към 1 милиард от бюджета.

 

 Според изтеклата информация, новата Европейска комисия ще има двама изпълнителни заместник-председатели. Единият е Франс Тимерманс - социалдемократът с най-висока позиция в Брюксел, който беше и кандидат за поста ръководител на Еврокомисията, до момента държеше междуинституционалните връзки и администрацията, като по едно и също време бе и вице на Юнкер.. Другата кандидатка за мястото на Урсула фон дер Лайен от третото по величина европейско семейство - „ Обновете Европа ” (бившата АЛДЕ) Маргрете Вестагер, която отговоряше за „ Конкурентноспособност ” в този момент получава знаков сектор „ Дигиталиазация ” и заместник-председателско място.

Гърция ще има комисар по защита и това ще е някогашният представител на комисията - Маргаритис Схинас. Той е и номинацията на новото консервативно държавно управление, макар че Ципрас настояваше да си резервира ресора „ Миграция ”.

Румъния, която до момента държеше сектор „ Регионална политика ” в този момент  получава не па-малко значим бранш - „ Транспорт ”, както наскоро изиска премиерката Дънчила на неотдавнашната си среща в Брюксел.

 

Вера Йоурова най-вероятно ще резервира позицията си като еврокомисар по правораздаването. Само преди седмица премиера Андрей Бабич разгласи, че Чехия  ще предложи същата кандидатура поради сполучливата работа на еврокомисарката, само че се надяваше тя да дава отговор за стопански сектор. Поляците са се преборили за ресора „ Земеделие ” с новия си кандидат- шефът на канцеларията на президента Дуда.

 

Основните икономическите ресори са надалеч от Източна Европа. Франция предстоящо поема от Дания ресора „ Конкуренция ” със заместител –председателя на централната банка Силви Гулар,  а финландците - „ Икономика ” с Юга Юрпилайнен. Ирландия ще има един тежките ресори -  „ Търговия ”

.

Новата Комисия би трябвало да стартира работа на 1 ноември, в случай че чуванията на номинираните комисари в Европарламента минат сполучливо. Комисарите ще бъдат препитвани от отрасловите комисии в Екологичен потенциал при започване на октомври. Новоизбраната председателка на Комисията Урсула фон дер Лайен ще показа публично състава на кабинета си във вторник, а през последните седмици тя към този момент редеше и препитваше номинираните комисари за тяхната подготвеност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР