Първа инвестиционна банка (ПИБ) е поискала от разследващия сайт Биволъ

...
Коментари Харесай

ПИБ поиска от "Биволъ" да свали статия за контрабанда на цигари, където банката се споменава

Първа капиталова банка (ПИБ) е поискала от проверяващия уебсайт " Биволъ " да смъкна собствен материал, озаглавен. Тя се базира на изминал скришен отчет, основан от незнайна институция, който се занимава с изброените тематики, като част от него е оповестена и обособени пасажи са преведени в обявата.

Писмото е изпратено от английска адвокатска адвокатска фирма два дни след публикуването на материала на 20 април, а посоченото съображение е, че в публикацията се съдържат погрешни изказвания за банката, които накърняват името ѝ. От " Биволъ " обявиха, че не имат намерение да смъкват публикацията и че ще сигнализират интернационалните организации, следящи обстановката със свободата на словото. В отговор е получен втори мейл, в който се декларира, че ПИБ няма мнения във връзка с голямата част от публикацията и приветства свободата на словото и самостоятелните медии, като упорства само за унищожаване на погрешните изказвания във връзка с банката. Главният редактор на уеб страницата Атанас Чобанов разгласява фрагмент и от него във Фейсбук профила си с коментар, навеждащ на мисълта, че и този вид е недопустим.

Странните моменти...

През годините " Биволъ " е разгласил голям брой следствия, включващи ПИБ, и несъмнено поддържа сериозен звук към нея. Много от материалите им са били експлицитно ориентирани към проблематични практики в банката, като да вземем за пример концентрацията на експозиции към свързани лица. Затова и реакцията съответно на този материал наподобява странна по няколко линии: В съответната публикация ПИБ е упомената три пъти, и то по-скоро пътем. В преведен от " Биволъ " откъс от отчета се разказва, че до момента в който КТБ се срутва, Ахмед Доган, Делян Пеевски и техните мрежи и доближени придвижват ежедневните си интервенции в ПИБ, като това се случва и с " Булгартабак ". Следва къса оценка че ПИБ има репутационен проблем за подозирани бизнес връзки с незаконни структури и е упреквана от проверяващи публицисти в съучастничество в схемите за измами с фондовете от Европейски Съюз. Отбелязва се още, че връзките с Пеевски й навличат отрицателно и осмиващо отразяване в медиите и засилващото се усещане, че е " банка на мафията ", я изправя пред риск от суматоха измежду вложителите. Има и къса забележка, че банката е обект на стрес тест, чийто резултат се чака през лятото, което разрешава документът да се датира към пролетта на 2016 година Като цяло тази информация е пределно обща и мъчно би могла да нанесе съществени репутационни вреди. Докладът, въпреки да съдържа нови моменти, като цяло е по-скоро основан на обществена информация и преразказва към този момент стартирани в общественото пространство данни, материали и връзки. Така, че въпреки и любопитен за интересуващите се от тематиката, най-малко оповестената част от документа не съдържа грандиозни нови разкрития. Наемането на английски юристи е извънредно, доколкото вероятно дело сред българска банка и медиа би се водило в София и по локалното законодателство. Още повече че съответната адвокатска фирма Omnia Strategy (чийто съосновател и ръководител на борда е Чери Блеър, брачната половинка на някогашния английски министър председател Тони Блеър) се популяризира по-скоро с експертиза в интернационалните арбитражи. Поне до момента ПИБ не е направила опит да даде гласност на своята позиция по проблема посредством свое изказване. Досега тя има оповестено единствено малко на уеб страницата си в което акцентира, че " възприема извънредно отговорно всевъзможни погрешни изказвания, изключително такива, свързани с измами и корупция, въпреки и остарели, неподкрепени с доказателства, популяризирани от неизвестен източник и оповестени само в локален уебсайт ".

" В резултат Fibank (търговската марка, под която оперира ПИБ - бел. ред.) ще инициира следствие от самостоятелна компания, с цел да бъдат открити обстоятелствата и събитията. Fibank ще предприеме всички нужни законови и правни дейности, с цел да отбрани своите клиенти и сътрудници, както и личната си известност, в това число и против оскърбителен офанзиви ", се споделя още в позицията на ПИБ.

...и вероятните обяснения
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР