Първа донорска ситуация за 2024 година бе реализирана успешно след

...
Първа донорска ситуация за 2024 година бе реализирана успешно след
Коментари Харесай

Първа донорска ситуация в България за 2024 реализираха съвместно лекарски екипи от Варна, София и Силистра

Първа донорска обстановка за 2024 година бе осъществена сполучливо след взаимна работа на екипите на 4 лечебни заведения в България, с помощта на което са избавени 3 човешки живота. Донорската обстановка поражда на 29 януари 2024г. в болничното заведение в МБАЛ - Силистра, където е записана мозъчна гибел при 73-годишен мъж, постъпил с черепно-мозъчна контузия. След осъществяване на всички нужни действия от лекарските екипи в Силистра, пациентът вечерта е кондициониран и превозен в УМБАЛ „ Св. Марина " - Варна. На 30 януари по искане на ИА „ Медицински контрол " и със съдействието на Министерството на здравеопазването и Министерството на защитата е проведен полет със аероплан „ Спартан ", с който във Варна идват екипи на Военно-медицинска академия и УМБАЛ „ Александровска ", които взаимно с лекарите от УМБАЛ „ Св. Марина " - Варна извършавт експлантация на черен дроб и бъбреци, с които са избавени 3 човешки живота.

Изпълнителният шеф на ИА „ Медицински контрол " госпожа Иванка Динева благодари за професионализма и отличното съдействие сред координаторите по донорство доктор Данчо Данаилов от МБАЛ Силистра и доктор Валентин Маринчев и проф. доктор Вилиян Платиканов от УМБАЛ „ Св. Марина " във Варна, както и на експлантационните и трансплантационните екипи на ВМА с ръководители проф. доктор Ивелин Такоров и проф. доктор Никола Владов и на УМБАЛ „ Александровска " - с ръководители доцент доктор Пламен Димитров, проф. доктор Красимир Янев, проф. доктор Маринчо Георгиев.

ИА „ Медицински контрол " и Министерството на здравеопазването сервират откровени съболезнования към околните на мъжа и показват признателност и почитание за взетото в тежък за тях миг благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изричаме и на екипите на лечебните заведения и на Военновъздушните сили, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР