Партньорите на Украйна не осигуряват достатъчно противовъздушна отбрана за защита

...
Партньорите на Украйна не осигуряват достатъчно противовъздушна отбрана за защита
Коментари Харесай

Киев: Дайте ни още системи Пейтриът, за да не падат руски ракети върху Брюксел

Партньорите на Украйна не обезпечават задоволително противовъздушна защита за отбрана от съветските ракетни офанзиви, макар че разполагат с над 100 системи " Пейтриът " в личните си арсенали. Това съобщи украинският външен министър Дмитро Кулеба, представен от " Ройтерс ".

Той уточни, че ще повдигне въпроса за системите за Противовъздушна отбрана " Пейтриът " на всяка от срещите с сътрудници от НАТО през идващите два дни в Брюксел.

През последните седмици Русия ожесточи офанзивите против украинските градове и енергийна инфраструктура, което изостри неотложната потребност на Киев от отбрана.

" Партньорите в действителност ни предоставиха своите разнообразни системи за противовъздушна защита, ние оценяваме това, само че то просто е незадоволително поради мащаба на войната ", акцентира Кулеба.

Той означи, че сътрудниците на Украйна разполагат с над 100 системи " Пейтриът ", само че до момента не са били подготвени да споделят даже още пет до седем - броят, който съгласно Киев е минимумът, нужен за обезпечаване на забележителна спомагателна отбрана.

" Толкова огромен проблем ли е? Не е ли допустимо да се даде на Украйна минимално поисканото? ", изрази неразбиране Кулеба.

По-рано през днешния ден президентът Володимир Зеленски заяви, че Русия е изстреляла над 3000 управляеми авиационни бомби, 600 дрона и 400 ракети против Украйна единствено през март.

Кулеба посочи, че съветските офанзиви през предишния месец включват 94 балистични ракети, които са доста по-бързи и сложни за събаряне от по-често употребяваните крилати ракети.

" Хайде бе, хора. Искам да кажа... това ни се случва всеки ден ", възнегодува Кулеба, обобщавайки посланието си към съдружниците на Украйна. " И решението е налице. Това е просто въпрос на политическа воля. Така че някой би трябвало да вземе това решение ".

Министърът уточни, че не му е ясно за какво до момента съдружниците не са дали на Киев спомагателни системи " Пейтриът ", изключително откакто те самите не са изправени пред ракетната опасност, с която Украйна се сблъсква всеки ден.

По негови думи такава поддръжка ще помогне Русия да бъде победена и да се предотврати по-голяма война в цяла Европа.

" Когато споделям, че Европа ще бъде във война и ракети ще падат върху Брюксел и други европейски градове, не пресилвам. Всичко това ще се случи, в случай че Украйна не завоюва войната против Русия ", предизвести той.

" Така че най-хубавият метод да не се постанова вашите " Пейтриът " -и да прехващат ракети (над вашите страни) и да спасите бойците си от гибелта, е като изпратите вашите " Пейтриът " -и в Украйна и дадете на украинските бойци всичко, от което се нуждаят ", заключи Кулеба.

Руският президент Владимир Путин към този момент съобщи, че Москва няма интерес да нахлува в други европейски страни.

Кулеба направи изявлението си в миг, когато външните министри на НАТО се срещат, с цел да обсъдят по какъв начин да слагат военната поддръжка за Украйна на по-дългосрочна основа.

Запитан за предлагането на шефа на НАТО Йенс Столтенберг - основаване на петгодишен фонд в размер на 100 милиарда евро за Украйна - Кулеба съобщи, че приветства помощта, само че тя би трябвало да съставлява нови средства, а не да пренасочва предходни задължения.

По негови думи Алиансът е изпитал компликации да събере 500 милиона евро за повсеместен пакет за помощ за реформиране и съоръжение на въоръжените сили на Украйна, тъй че увеличението до 20 милиарда годишно би било " голямо " изпитание.

Ако тази съответна самодейност стане действителност, би трябвало да сме сигурни, че това ще бъдат нови 100 милиарда, настоя той.

Източник " Факти "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР