Партията Слуга на народа на президента Владимир Зеленски не просто

...
Партията Слуга на народа на президента Владимир Зеленски не просто
Коментари Харесай

Украинците гласуваха за нова политика

Партията " Слуга на народа " на президента Владимир Зеленски не просто е победителка на парламентарните избори, само че е и напът да завоюва болшинство за независимо ръководство. Това демонстрират данните на 50% от обработените от ЦИК протоколи. " Слугата на народа " получава 42,45% поддръжка и се чака да разполага с 243 места в 450-местната Върховна Рада.

Втора е проруската " Опозиционна платформа " с 12,88% от гласовете и 44 места, трета е " Европейска взаимност " на някогашния президент Петро Порошенко с 8,64% с 26 депутати, трета е партията " Баткившчина " ( " Отечество " ) на някогашния министър председател Юлия Тимошенко, която се надява на 8,01% и 25 места, и последна е основаната този май партия " Глас " с 6,38% и 20 места. Прагът за влизане в Народното събрание е 5% от гласувалите. Избирателната интензивност бе 49,84%, най-ниската от над четвърт век.

По-рано Зеленски съобщи, че кани водача на " Глас " Светослав Вакарчук на диалог за бъдеща коалиция. Вакарчук е водач и солист на рок групата " Океанът на Елза ".

" Украинците няма за какво да се опасяват от узурпация на властта ", успокои ръководителят на " Гласа на народа " Дмитрий Разумков. По думите му това няма да стане поради подготвяните законодателни начинания, засягащи отпадането на депутатския имунитет, импийчмънта, правосъдната промяна и доизграждането на антикорупционна система. Предвиждат се и санкции за неперсонално гласоподаване на национални избраници, които зарязват гласуванията по обособени въпроси поради персонални каузи и разпореждат на техни сътрудници да натискат бутона.

„ С наслаждение ще оказваме помощ на тези, които ще откриват мир в Донбас. Ако партията на Зеленски ще се стреми към мира, ще й окажем помощ - без значение от това какви договорености ще имаме. С всички останали, които ще ни водят към НАТО, МВФ и къде ли още не, няма да си сътрудничим “, това съобщи Видим Рабинович, един от водачите на " Опозиционната платформа ". Останалите партии към този момент отхвърлиха коалиция с нея поради връзките й с Русия.

Светослав Вакарчук към този момент уточни " алените линии ", които " Гласът " няма да прекрачи за присъединяване в коалиция - придвижване към Европейски Съюз и НАТО, тъждество на всички пред закона, необратимост на наказванията и стопанска система без олигарси. Единствените партии, които изгубиха гласове и претърпяха неуспех, са " Европейска взаимност " и " Баткившчина ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР