Партията на слави Трифонов е на косъм от първото място

...
Партията на слави Трифонов е на косъм от първото място
Коментари Харесай

Нови горещи данни: ИТН на косъм от първа сила

Партията на слави Трифонов е на косъм от първото място в класацията на партиите за вота на 11 юли.

Разликата сред партията на Слави Трифонов и ГЕРБ е  една 0,8 на 100, сочи ново изследване на Агенция " МЕДИАНА ". Ако изборите бяха през днешния ден ГЕРБ печели 22,5% от гласовете на гласоподавателите, „ ИТН “ получава 21,7%. Трета е Българска социалистическа партия с 20,6%.

Проучването на Агенция “МЕДИАНА ” е извършено в интервала 26 юни - 02 юли 2021 година измежду 920 души (18+ години) посредством директно стандартизирано изявление и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е проучвателен план на организация МЕДИАНА и е осъществено със лични средства.

 mediana507

Като цяло, господства желанието за политическа смяна – ГЕРБ да слезе от власт и да има ново ръководство без присъединяване на ГЕРБ. Проблемът е до каква степен това предпочитание ще се изрази в действително политическо деяние, разясняват социолозите от " МЕДИАНА ".

Засега данните демонстрират, че гласоподавателите на ГЕРБ, въпреки и намалели, са извънредно стимулирани да гласоподават. При симпатизантите на останалите партии това не е по този начин – мнозина от тях споделят, че към момента се двоумят дали и за кого да гласоподават, други, че им е безразлично кой ще ръководи (стига това да не е ГЕРБ).

 mediana507-2

Очертава се следната картина – мощна мотивация при симпатизантите на ГЕРБ и релативно слаба при гласоподавателите на техните съперници. При това състояние изборите и борбата за първото място надалеч не са предрешени, разяснява още " МЕДИАНА ".

Към момента ГЕРБ, „ ИТН “ и Българска социалистическа партия са с съвсем изравнени позиции. Битката за първото място ще е не сред две, а сред три партии и ще се реши в оставащата седмица до изборите.

 mediana507-3

Демократична България и Движение за права и свободи са с близки позиции и водят война за четвъртото място. Най-вероятно в идващия парламент ще има седем партии, като към този момент „ Изправи се! Мутри вън! “ и Патриотите са над 4 %-ната преграда.

От останалите партии най-значимо е наличието на „ Възраждане “, които биха могли да поднесат изненада.

Към момента, данните демонстрират, че ще бъде невероятно сформирането на ръководещо болшинство (коалиция), към която и да е от трите водещи политически обединения – без значение от това коя ще бъде първа, втора или трета. Вероятният излаз от тази обстановка е държавно управление на малцинството, разчитащо на ситуативна поддръжка от „ неприемливите “ „ партии на статуквото “ или нови избори.

Това е картината все още (седмица преди изборите) и е изцяло в правото и опциите на гласоподавателите да трансформират тази картина. Засега изборната интензивност се обрисува близка или даже по-ниска от тази на предходните избори – към 3,1 – 3,3 млн. гласоподаватели, сочи още изследването на " Медиана ".

Агенция : Агенция “МЕДИАНА ”

Финансиране : Проучването е проучвателен план на организация " МЕДИАНА " и е осъществено със лични средства

Период : 26 юни - 02 юли 2021 година

Аудитория : 920 души (18+ години), представително за пълнолетното население на страната

Метод : Пряко стандартизирано интервю
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР