Партията на Ердоган загуби по драматичен начин местните избори в

...
Партията на Ердоган загуби по драматичен начин местните избори в
Коментари Харесай

След загубата местните избори в Турция: Това ли е краят на ерата Ердоган?

П артията на Ердоган загуби по трагичен метод локалните избори в Турция, а опозицията си има съвършен претендент за президентския избор през 2028 година в лицето на кмета на Истанбул Имамоглу. Това показва   Елмаз Топчу за .

Това ли е краят на Ердоган?

Видя се ясно - ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган загуби локалните избори от от социалдемократическата Републиканска национална партия (РНП). РНП означи един от най-големите си триумфи в последните десетилетия, като завоюва в петте най-големи града на страната, в това число в някогашни бастиони на ПСР. Опозицията получи 37,76 %, а ПСР - 35,48, като по този начин за първи път става втора политическа мощ в страната.

Особено впечатляваща бе успеха в Истанбул на досегашния кмет Имамоглу, който съкруши съперника си от ПСР Но доста хора в Истанбул и другаде в страната гласоподаваха не толкоз за РНП, колкото против ПСР, отбелязва в коментар за АРД Уве Люб. Доказателство за това са загубите на ПСР в десния партиен набор за сметка на ислямистки сили като Новата партия на благоденствието.

Икономическото състояние е пагубно

Към това се прибавя недоволството на доста хора в Турция от тяхното икономическо състояние. Икономиката кардинално пораства, само че хората от ден дневно губят покупателната си дарба и на от ден на ден турци им се постанова да се лимитират. В изключително тежко състояние са пенсионерите, някои от които към този момент въобще не могат да живеят с пенсиите си и надлежно към този момент няма по какъв начин да са на страната на Ердоган. А след преизбирането му предходната година нещата освен не се усъвършенстваха, а даже се утежниха, напомня АРД.

Пред Дъждовни води специалистът по турските въпроси Салим Чевик от немската фондация " Наука и политика " акцентира, че точно напрегнатата икономическа обстановка е била решаваща за слабите резултати на ПСР. Експертът напомня, че за изборите преди година Ердоган направи доста дарове - на пенсионерите, на хората с ниски приходи и на стопанската система. " Заради празните държавни каси в този момент обаче това не бе допустимо и по този начин се стигна до провалянето ", добавя специалистът.

АРД акцентира, че президентът е залагал извънредно доста на изборите в Истанбул - взел участие е толкоз интензивно в предизборната акция, сякаш е ставало дума за самия него. А издигнатият от него претендент Мурат Курум не можа или пък въобще не е било планувано да излезе от сянката на Ердоган, написа още в коментара си Уве Люб.

Какво ще е бъдещето на Ердоган

Сега турският президент има намерение дружно с партията си да проучва, осмисли и в профил позволените неточности. Той има време за задачата до 2028 година, когато в Турция предстоят идващите постоянни избори - парламентарни и президентски.

Самият Ердоган не може да се яви на идващите избори - няма право по конституция.  Преди изборите се спекулираше, че при положение на победа на ПСР най-малко в Истанбул, президентът би могъл да провокира смяна в Конституцията, която би му разрешила да се кандидатира още един път. След провалянето обаче това не наподобява допустимо - и това е добре, отбелязва АРД. Тъй като смяна в Конституцията, която да разреши на Ердоган да получи още един мандат, евентуално би трансформирала Турция в автокрация, сходна на Русия. Някои гласоподаватели евентуално са отчели тази вероятност, когато са отишли до урните.

Краят на Ердоган и ПСР? Далеч не.

Който и да е водещият претендент на ПСР през 2028 година, опозиционната РНП към този момент своя съвършен кандидат в лицето на кмета Имамоглу. Той е непосредствен до народа, брилянтен оратор, набожен мохамеданин, което му печели и гласовете на религиозно-консервативните. И още нещо - той неведнъж се е противопоставял на ПСР и всякога е печелил.

Опозицията обаче не може да разчита на обезпечена победа на идващите избори, акцентира Уве Люб в коментара си за АРД. Защото въпреки ПСР да е претърпяла тежко проваляне, то в действителност не трансформира нищо по отношение на властовите съотношения в страната - президентът продължава да се споделя Ердоган и той безусловно ще употребява времето до идващите избори.

Политологът Емре Ердоган от университета " Бигли " на собствен ред споделя пред Дъждовни води, че резултатите от локалните избори не са безусловно началото на края за ПСР. Управляващата партия към момента разполага с голям брой кметски позиции, а Ердоган има време до 2028 да консолидира базата си.

* Вижте и това видео от архива ни:  

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР