,Партия Възраждане иска да се проведе референдум дали да бъде

...
,Партия Възраждане иска да се проведе референдум дали да бъде
Коментари Харесай

Възраждане поиска референдум за ветото над Северна Македония

,Партия " Възраждане " желае да се организира референдум дали да бъде вдигнато ветото върху началото на договарянията за участие на Северна Македония в Европейския съюз. Това разгласи от парламентарната трибуна председателят на партията Костадин Костадинов в декларация от името на групата. " Ако няма настройка в тази посока, сме подготвени да стартираме подписка за народен референдум, според Закона за допитване до народа ", сподели Костадинов.

По думите му в обществото имало 100 % консенсус и той е България да не прави отстъпки за ветото върху договарянията за еврочленство на югозападната ни съседка. " Консенсусът е явен, гласен, фиктивен и неофициален. Формален, тъй като е закрепен с позиции на предходни български държавни управления, парламенти, и неофициален, защото голямата част от обществото ни е безапелационна, че отстъпки не би трябвало да се вършат нито за българската история, нито за българската просвета, език, чест и достолепие. Те не са за обмен ", посочи депутатът. 

Костадинов посочи, че преди ден станало ясно, че има разлом по този въпрос във властта. " Стана ясно от един от сътрудниците в ръководството (публикация водача на ИНТ на Слави Трифонов във Фейсбук), че има разминаване във вижданията сред сътрудниците в ръководството дали би трябвало да се вдигне ветото, което България наложи за началото на договарянията за участие на РСМ в Европейски Съюз. В сряда Трифонов упрекна премиера Кирил Петков, че зад тила на съдружните сътрудници е поемал заричане до края на юни да вдигнем ветото за еврочленството на Скопие.

В тази обстановка, когато има недоумение вътре в самата ръководеща коалиция и при изискване, че има неоспорим консенсус в обществото, единственият способи той да бъде закрепен и институционално, и да не се разреши на държавното управление да заобиколи мнението както на Народното събрание, по този начин и на 100 % от българското общество, е по тематиката да се организира референдум. Той би трябвало ясно и изрично да каже дали българите утвърждават желанията на българския министър председател, " заявявани към този момент много публично ", за това, че България би трябвало да вдигне ветото, или не утвърждават. Не бива никой да си разрешава да приказва от името на българския народ, откакто няма мандат ", предизвести водачът на " Възраждане ".   " Глас национален, глас Божи ", добави той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР