Партиите ще могат да се финансират без ограничения от физически

Партиите ще могат да се финансират без ограничения от физически ...

Гърневски: Най-после всичко при партиите ще изсветлее.


Партиите ще могат да се финансират без ограничения от физически и юридически лица. Предложението на ДПС бе прието на второ четене от парламентарната бюджетна комисия.

"Най-после дойде моментът, в който всичко да бъде изсветлено. Това е въпрос на законодателство, което да регламентира кой, как и по какъв ред може да финансира партиите. Има достатъчно институции, които да се заемат", коментира в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски.

Сега действащите политическите партии се финансират от собствени приходи и от държавна субсидия, която е 11 лв. на получен глас на парламентарни избори. Прието бе и субсидията да стане 1 лв. на глас, което предложение на Министерския съвет бе внесено в парламента лично от премиера Бойко Борисов.

Това ще се случи още от третото тримесечие на годината. Държавата и общините ще предоставят безвъзмездно офиси на политическите партии, гласуваха още депутатите. Утре е второто и последно гласуване на промяната на начина на финансиране на партиите в пленарната зала.

"Всички упреци бяха насочени срещу ГЕРБ, които давали висока субсидия. Когато стана ясно обаче несъвършенството на действащия закон, БСП и Корнелия Нинова веднага скочиха срещу правителството. А на практика всички са получавали по-висока сума - 13 лв. и 20 стотинки, вместо 11 лв.", допълни още Гърневски.

По думите му това, че левицата твърди, че не са знаели, че са взимали повече пари, са излишни оправдания.

Все още не е ясно как утре ще гласуват трите партии от "Обединени патриоти", от които ще зависи приемането на "новия модел" на партийно финансиране.

 
По публикацията работи: Екип на Bulgaria On Air

Източник: dnes.bg