Партидите в частните пенсионни фондове са с възстановена доходност през

...
Партидите в частните пенсионни фондове са с възстановена доходност през
Коментари Харесай

Пенсионните фондове се съвземат насред кризата

Партидите в частните пенсионни фондове са с възобновена рентабилност през второто тримесечие на годината след срутва през март. Това сподели в изявление за БНР Даниела Петкова, член на Българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване.

Сривът на тържищата в края на март се отрази върху пенсионните фондове по света, в това число българските, разяснява Петкова.

„ Само за първото тримесечие на тази година имахме негативна рентабилност. Второто тримесечие имаше едно устойчиво възобновяване, което прави обстановката доста по-спокойна. “

Според Даниела Петкова до края на годината би трябвало да бъде организиран методът на погашение на втора пенсия, защото първите пенсионери, които ще имат право на нея, ще завършат трудовия си стаж в края на 2021 година.

Пенсията от първия дирек - т.е. държавното обезпечаване, би трябвало да бъде редуцирана само за интервала на обезпечаване и в частен фонд, а не за целия застрахователен интервал на новите пенсионери, безапелационна е Петкова, която дефинира това като незаслужено.

„ Ако имаме един човек, който се пенсионира идната година, който има 37, а може би и 40 години трудов стаж, въз основа на които му се пресмята държавната пенсия и единствено 20 или 21 години от тези 37-40 години той да е имал повсеместен фонд, да му понижават държавната пенсия за всички 40 години – дано да бъдат по този начин положителни да ги понижат за 20-те години, в които човек е бил обезпечен в повсеместен фонд. “
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР