PARP инхибиторите са противоракови лекарства, които селективно потискат растежа на

...
PARP инхибиторите са противоракови лекарства, които селективно потискат растежа на
Коментари Харесай

Откритие на български учени хвърля светлина върху процеси, предпазващи от рак

PARP инхибиторите са противоракови медикаменти, които селективно потискат растежа на тумори с дефицити в потенциала за корекция на ДНК, като биват одобрявани за възходящ брой индикации. По-задълбоченото схващане на механизмите на деяние на PARP инхибиторите, както и на функционалността на тяхната цел PARP1 съставляват гореща тематика в молекулярната онкология.

Учени от лабораторията по геномна непоклатимост и център за съвременна микроскопия „ Sofia Eurobioimaging Center for Advanced Light Microscopy ” към Институт по молекулярна биология – Българска академия на науките (ИМБ-БАН) са част от тринадесетчленен интердисциплинарен екип, разгласил проучване на тематика „ PARP1-DNA co-condensation drives DNA repair site assembly to prevent disjunction of broken DNA ends “ в едно от трите най-престижни списания в света на биологията - Cell (IF: 64.5). Това оповестяват от Българската академия на науките.

Представителите на седем водещи европейски научни института, измежду които и ИМБ-БАН, показват по какъв начин кондензацията на PАRP1 белтъка задържа краищата на повредена ДНК, с цел да разреши нейната корекция, и по какъв начин инхибиторите на PАRP1, едни от най-мощните модерни противоракови медикаменти (olaparib), повлияват този развой. Това изобретение хвърля светлина върху ролята на физични процеси като фазовото делене в поправката на ДНК, която пък защищава организма от развиването на рак. Българските членове на екипа изследваха по какъв начин разновидности в PАRP1 променят  кинетиката му на струпване при ДНК повреди в живи кафези, прецизират от Българска академия на науките.

Изследванията от българска страна са финансирани от Националната пътна карта за научна инфраструктура към Министерството на образованието и науката и Фонд „ Научни проучвания “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР