Парниковите газове не само убиват планетата, но и нанасят огромни

...
Парниковите газове не само убиват планетата, но и нанасят огромни
Коментари Харесай

Богатите страни - сред най-големите виновници за парниковите газове

Парниковите газове освен убиват планетата, само че и нанасят големи вреди върху всяка страна, която ги създава.

Ефектът се придвижва и върху останалия свят, предизвестяват учените.

Изследователи от американския лицей Дартмут изследваха количеството парникови газове, което генерира всяка страна от 1990 година насам.

В челото на класацията са Съединени американски щати, виновни за 16.5% от всички излъчвания. На второ място е Китай с 15.9%, а на трето - Русия с 8.5%.

Класирането на основните виновници за парниковите излъчвания не е била основната цел на откривателите. Те са желали да оценят кумулативните стопански загуби на другите страни, които са разследване от излъчванията.

Щетите върху международната стопанска система възлизат на 6 трлн. $ и се разпределят по този начин - Съединени американски щати ($1.91 трлн.), Китай ($1.83 трлн.) и Русия ($986 млрд.). Следват ги Индия, Бразилия, Индонезия, Япония, Венецуела, Германия, Канада и Англия.

Учените са употребявали разнообразни модели, в които са взети поради фактори, като излъчвания, локални климатични условия и стопански промени. По този метод те са съумели да уточнят какво тъкмо е въздействието на всяка обособена страна върху климатичната рецесия, написа The Guardian.

Дейността на богатите страни, които са в Северното полукълбо (например, страните от Северна Америка, Европа и Азия), е повлияла доста върху климатичните промени. В стопански проект обаче те са потърпевши минимум от останалите.

Освен това страни, като Канада и Русия, даже са спечелили от увеличението на вегетационния интервал в селското стопанство и понижаването на смъртността поради ниските температури и по-топлата зима.

В същото време по-бедни страни, ситуирани в тропиците, да вземем за пример, генерират по-малко парникови излъчвания, само че страдат повече заради климатичните промени.

Изследователите настрана означават, че не са отчели доста фактори, които не са включени в Брутният вътрешен продукт - да вземем за пример, загубата на биоразнообразие и гибелта на хора вследствие на естествени стихии. Те са уверени, че там вредите са големи.

Съществува голямо неравноправие, споделя Джъстин Манкин, географ от колежа Дартмут.

Страни, като Съединени американски щати, Китай и Русия, са нанесли непропорционално огромни вреди върху страните с по-ниско равнище на приходите в Южното полукълбо. В същото време доста страни от Северното полукълбо са на плюс, макар че са съществени мотори на климатичната рецесия.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР