Пармска шунка. Шампанско. Сирене Стилтън. Шотландско уиски. Какво е общото

...
Пармска шунка. Шампанско. Сирене Стилтън. Шотландско уиски. Какво е общото
Коментари Харесай

Може ли сръбското зеле да спечели славата на шампанското и сиренето Стилтън

Пармска шунка. Шампанско. Сирене Стилтън. Шотландско уиски. Какво е общото сред тях? Това са все артикули със предпазено географско напътствие, което значи, че единствено артикули от дадения район, които покриват избрани критерии за произвеждане и качество, може да употребяват въпросното название, написа " Ройтерс ".

Но могат ли сръбското зеле или смокините от Турция да реализират същия триумф? " Да " е отговорът, който дават специалисти, обединили сили предходната седмица в опит повече дребни фермери да могат да извлекат изгоди от влиятелното локално название.

" Потенциалът (за географски указания) в тази част от Европа е голям ", споделя Якуб Яшински от Полската академия към Научния институт за селскостопанско развиване. Той дава за образец триумфа на " Кифличките на Свети Мартин " от Познан, Полша, които завоюваха отбрана преди десетина години. От тогава производството им се е нараснало над два пъти. " (Географското указание) е инструмент за развиване на локалните общности и подкрепяне на дребните производители ", разяснява Яшински.

Емили Вандеканделаере от Организацията по издръжка и земеделие (FAO) към Организация на обединените нации дефинира географските инструкции като " стратегически инструмент " за облагодетелстване на дребните фермери. Според скорошно изследване на девет продукта, измежду които сръбското зеле от Футог, географското обозначение е нараснало цените им с до 50%.

Репутация и достъп

Осман Оскан създава черни смокини в северозападния турски район Бурса, където към 1700 дребни производители на смокини пробват да се възползват от географското напътствие на продукта.

" Бихме желали да защитим репутацията на нашия артикул, да улесним достъпа до пазара, да спечелим по-висока цена... и да предотвратим заблуждаващото потребление на името " черни смокини Бурса ", споделя Оскан.

Процесът обаче може да бъде дълъг и сложен. На Камерун да вземем за пример му лишило повече от пет години, с цел да записва белия пипер.

Фермерите към момента са изправени пред компликации, от заболявания до усъвършенстване на проследимостта на продукта, само че резултатът е забележим, разяснява Еманюел Нсеново, от Асоциацията на производителите на пипер от Пеня в Камерун. По думите му парите са разрешили на хората да си купят къщи и да изпратят децата си на учебно заведение.

Вандеканделаере признава, че за дребните фермери е мъчно да ръководят процеса и условията и по тази причина FAO им дава техническа поддръжка.

По думите на Яшински приемането на статута единствено по себе си може да не докара до триумф, защото производителите се нуждаят от присъединяване на министри и институции, работещи за селскостопанското развиване, както и от потребителите. " Потребителите би трябвало да знаят за какво би трябвало да заплащат повече за артикули с географско обозначение... че това е нещо особено, че има история зад продукта ", отбелязва той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР