Парламентът заседава извънредно днес от 10. 00 часа, за да

...
Парламентът заседава извънредно днес от 10. 00 часа, за да
Коментари Харесай

Депутатите заседават извънредно. Парламентът обявява мандата на Габриел за неуспешен

Парламентът заседава изключително през днешния ден от 10. 00 часа, с цел да гласоподава отдръпването на Мария Габриел като кандидат-премиер.

 

Единствена точка в дневния ред е разискване на план на решение по отношение на Указ № 74 от 19 март 2024 година на президента на Република България.

Свикването му е и във връзка със заявката от вицепремиера и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, което тя подава в понеделник. Реално то е план на решение мандатът за съставяне на правителство с претендент за премиер Мария Габриел да бъде обявен за " завършил несполучливо ".

 

Това е втората сходна обстановка в новата история на българския парламент - в която кандидат-премиер заявява пред президента, че има сполучлив изследователски мандат за сформиране на държавно управление, публикуван е президентски декрет за избирането на претендента за министър председател, само че след това този претендент не съумява предложи за гласоподаване държавно управление и се отхвърля от опцията да бъде определен за министър-председател.

Първият случай бе с Пламен Николов от Има Такъв Народ, който през август 2021 година имаше мандат за сформиране на държавно управление, само че партията му не откри поддръжка в Народното събрание и реши да отдръпна кандидатурата. Тогава имаше спор по какъв начин да се действа - Николов да върне мандата на президента, ръководителя на Народно събрание да прати писмо до Радев без да се гласоподава или да се гласоподава в пленарна зала решение, с което се уведомява президента, че мандата е завършил несполучливо. Беше определен последният вид. Тази заран ще се случи същото - планът за решение през днешния ден гласи:  " Мандатът за формиране на държавно управление с претендент за министър-председател Мария Иванова Габриел завършва несполучливо ".

 

До тази обстановка се стигна след близо две седмици на договаряния, в които първите две политически сили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не съумяха да реализират консенсус за продължение на взаимното ръководство на страната.

 

Вчера препоръчаната за министър-председател от ГЕРБ – СДС Мария Габриел внесе в Народното събрание писмо, че отдръпва кандидатурата си, а ГЕРБ се отхвърля от сформиране на държавно управление с първия мандат.

 

Договореният " ротационен модел не беше изпълнен ", пише Габриел.

Тя изяснява, че " координираният отвод на 11 министри за присъединяване в кабинета " Габриел " и неналичието на единодушие по време на договарянията обезмисля процедурата по избирането на министър-преддесател и състав на държавно управление. Така, на процедура развиването на конституционната процедура не може да завърши сполучливо ".

 

В тази връзка Мария Габриел декларира:

 

- Оттеглям декларираното от мен осъществяване на проучвателния мандат за образуване на държавно управление с претендент за министър-председател Мария Габриел.

 

-  Няма да вземам участие в парламентарната процедура по желание на министър -председател, според Указ № 74/19.03.2024г.

 

- Няма да предложа конструкция и състав на Министерски съветпо силата на член 84 т.6 от Конституцията на Република България, по отношение на Усаз 74/19.03.2024 година в границите на мандата на 49-ото Народно събрание.

 

Габриел заяви за решението на конференция в неделя след обяд в централата на ГЕРБ.

Заедно с нея бяха Деница Сачева, теменужка Петкова и Рая Назарян.

 

Дамите от преговорния екип на ГЕРБ бяха безапелационни, че стремежът на Политическа партия - Демократична България за повече власт и постове е взривило договарянията.

 

Мария Габриел не е получила опрощение от финансовия министър Асен Василев за думите, че Габриел е новото красиво лице на мафията.

 

Въпреки желанието на Мария Габриел да отдръпна кандидатурата си, последната дума е на Народното събрание. Хипотетично партиите могат да решат да не уважат нейното искане, и то да бъде отхвърлено в зала.

 

Предвид предварителните поръчки обаче, този излаз е малко евентуален. ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " Възраждане “, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ събират общо 173 депутати " за " приемането на нейното решение против единствено 63 от страна на ПП-ДБ, които вероятно биха били " срещу ". Това значи, че се върви към връчването на втория мандат.

 

Към този миг поръчките както на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, по този начин и на опозиционните партии е, че този парламент е привършен, а до държавно управление с втория мандат изрично няма по какъв начин да се стигне.

 

Въпреки това обаче съпредседателят на обединението ПП-ДБ Кирил Петков разгласи по-рано през днешния ден, че всички партийни органи се събират, с цел да вземат решение по какъв начин да се постъпи с втория мандат.

 

" Нито ще се крием зад преговорни екипи, нито ще се вършим, че ни няма, а ще си поемем отговорността за втория мандат “, съобщи Петков.

В понеделник вечерта " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) организира съвещание на парламентарната група, на което разгласи, че поема отговорността си с втория мандат и ще направи верните ходове. 

Възможно е да дават на ГЕРБ-СДС опция да предложат взаимноприемлив министър председател. Дискутирано е било дали това да е Мария Габриел, само че в последна сметка победило мнението да оставят на първата политическа мощ да реши. Ако се стигне до предварителни парламентарни избори, от ПП-ДБ предпочитали те да се проведат дружно с европейските.

Това предложение би трябвало да бъде утвърдено от управителните органи на обособените партии.

От реакцията на ГЕРБ-СДС зависят и по-нататъшните стъпки на ПП-ДБ.

 

Ако и с втория мандат не се образува кабинет обаче, това значи, че се отива към връчването на трети. Президентът Радев би трябвало да реши на кого из сред Движение за права и свободи, " Възраждане “, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ да го връчи.

 

Стъпвайки на предварителните поръчки обаче, която и партия от гореспоменатите да го получи, тя най-вероятно ще го върне незабавно. Припомняме също по този начин, че последните няколко пъти президентът връчваше третия мандат на Българска социалистическа партия.

 

При такава догадка страната отива сигурно към нови предварителни парламентарни избори. Кога ще бъдат извършени те обаче, зависи от президента и таймингът, в който се проведат всички процедури. Държавният глава първо ще би трябвало да организира съвещания с политическите сили, а по-късно да уточни длъжностен министър-председател.

 

След измененията в Конституцията президентът към този момент ще може да избира от стеснен лист от имена за служебни министър председатели. Това са ръководителят на Народното събрание, гуверньора на Българска народна банка или неговите заместници, ръководителят на Сметната палата или неговите заместници, омбудсманът или неговите заместници.

 

Служебният министър-председател предлага кабинет от служебни министри, а в период от два месеца би трябвало да бъдат извършени и избори.

 

Големият въпрос е дали възможен предварителен избор за парламент ще съвпадне с евроизборите. Европейски Съюз предлага да няма избори 2 в 1.

 

Причината за това е, че двата вота са разнообразни един от различен. За да се стигне до тази догадка, Румен Радев би трябвало да издаде декрет за провеждането на избори към 9 април. До тогава би трябвало да били изпълнени всички останали процедури.

 

Предстои да забележим какво ще се случи, а финалното решение ще бъде на политиците.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР