Парламентът въведе правила в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/ за изготвяне

...
Парламентът въведе правила в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/ за изготвяне
Коментари Харесай

Депутатите приеха данъчно задължените лица да правят досие за извършваните от тях сделки

Парламентът вкара правила в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/ за правене на документите за трансферно ценообразуване. Измененията, импортирани от Министерския съвет, бяха признати през днешния ден на второ четене.

Първата година, за която ще се изготвя документи за трансферно ценообразуване по този ред, е 2020 година Местно досие следва да изготвя всяко данъчно задължено лице, осъществяващо покупко-продажби над избран предел сред свързани лица. Тази документи ще се изготвя до 31 март на годината, последваща годината, за която се отнася.

Данъчно задължените лица ще изготвят локално досие за осъществяваните от тях следени покупко-продажби, когато за съответната година цената на договорката, без налога върху добавената стойност и акцизите, надвишава 400 000 лв. при покупко-продажби с предмет продажба на артикули, а за всички останали покупко-продажби - 200 000 лв.. Местно досие ще се изготвя и когато размерът на получен, надлежно възложен заем, надвишава 1 000 000 лв. или размерът на начислените лихви и другите свързани със заема доходи или разноски надвишава 50 000 лв.. Праговете ще се пресмятат настрана за всяка следена договорка.

Лице, което не изготви локално досие, ще се санкционира с имуществена глоба в размер до 0,5 на 100 от общата стойност на покупко-продажбите, за които е трябвало да бъде направена документите.

С промените в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс се вкарват в българското законодателство и условията на Директива (ЕС) 2017/1852 по отношение на механизми за разрешаване на разногласия по отношение на данъчното облагане в Европейския съюз. Основна цел на измененията е възстановяване на съществуващите механизми за разрешаване на разногласия, зародили сред страните - членки, по отношение на тълкуването и използването на спогодбите за отбягване на двойното данъчно облагане и Конвенция 90/43 6/ЕИО за унищожаване на двойното данъчно облагане по отношение на корекцията на облаги на свързани предприятия (Арбитражната спогодба на Съюза).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР