Парламентът ще реши дали да се строи АЕЦ „Белене“ или

...
Парламентът ще реши дали да се строи АЕЦ „Белене“ или
Коментари Харесай

Петкова: Парламентът ще реши бъдещето на АЕЦ „Белене“

Парламентът ще реши дали да се строи АЕЦ „ Белене “ или наличното съоръжение да се употребява за построяването на 7-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй “. Това съобщи в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Васил Антонов за целите на страната ни в региона на нуклеарната енергетика.

В края на предишния месец министър председателят Бойко Борисов разгласи, че платеното към този момент съоръжение, на стойност 1,3 милиарда лева, за АЕЦ „ Белене “ ще може да се употребява за седми реактор на АЕЦ „ Козлодуй “.

Енергийният министър посочи, че в Интегрирания народен проект в региона на енергетиката и климата е посочено, че на България ще са нужни в идващите години 2000 мегавата базова нуклеарна мощ.

„ В момента работна група изготвя юридически и финансово-икономически разбор, с цел да се види какво би могло да бъде структурирането на един подобен план. След като бъде подготвен този разбор, окончателното решение по този въпрос ще бъде взето от Народното събрание “, сподели отрасловият министър.

Тя добави, че след решението на Народното събрание от 2018 година за създаване на АЕЦ „ Белене “, през 2019 година са настъпили нови обстоятелства и условия, свързани с построяването на 7-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй “. Изготвен отчет е посочил, че няма техническа спънка наличното съоръжение на АЕЦ „ Белене “ да се употребява за построяването на 7-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР