Парламентът ще разрешава за новите болнициБлизо половин милиард лева повече

...
Парламентът ще разрешава за новите болнициБлизо половин милиард лева повече
Коментари Харесай

Харчим половин милиард повече за здраве

Парламентът ще позволява за новите лечебни заведения


Близо половин милиард лв. повече ще изхарчим за здраве през идната година. А бюджетът за здравния бранш ще е 4,3 милиарда лв.. Това разгласи зам.-министърът на опазването на здравето Жени. Предстои проектобюджетът на НЗОК следва той да бъде разискван в Министерския съвет и гласуван в Народното събрание.

490 млн. лева е растежът в разноските на Касата за идната година по отношение на актуалната. А от тях 50 млн. лева са растеж от преходния излишък средства, насъбрани през предходните години, които ни се дават като право на разход за идната година.

“Увеличението по типове здравноосигурителни заплащания на този стадий е разпределено по този начин, че да може да обезпечи умерено и оптимално систематизиране на средствата при в този момент настоящите параметри на Националния рамков контракт, като предвиждаме и някои позитивни промени за здравноосигурените лица, само че не чакаме да настъпи напрежение в разпределението на разноските ”, сподели Жени Начева. В региона на извънболничната здравна помощ се слага акцент върху профилактиката, както и да се вкарат критерии за наблюдаване и отговорност от страна на лекарите.

Предвижда се позитивен резултат и върху разноските, които касаят болничната помощ. В плана за закон за бюджета на касата за идната година се планува още Народното събрание, а не държавното управление да позволява разкриването на следващата болница или даже на нова активност във към този момент съществуващите клиники. Касата към този момент ще реимбурсира и медикаментите за незабавни положения и кръвните артикули. Предвижда се още ъздаването на мегакомисия, в която да се влеят ИАТ (агенцията по трансплантация) и ИАМО (агенцията за медицински одит). Името й ще бъде Агенция за медицински контрол.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР