Парламентът ще даде мандат на министъра на финансите и управителя

...
Парламентът ще даде мандат на министъра на финансите и управителя
Коментари Харесай

Владислав Горанов: Влизаме в еврозоната само с курс 1.95583

Парламентът ще даде мандат на министъра на финансите и шефа на Българска народна банка да отстояват досегашния курс на лв. към еврото при влизането ни в чакалнята на еврозоната и той да не може да бъде променян. Това ще стане с решение на Народното събрание, с което ще се дадат гаранции, че България ще влезе в Еврозоната единствено и само при курс 1,95583.

Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов след среща с парламентарно показаните партии. Решението е подкрепено от всички групи, с изключение на от Българска социалистическа партия.

По този метод се дава отговор на опасенията, че при влизането ни в ERM II може да се промени курсът на лв. към еврото.

„ Вчера разработихме план на решение, който фиксира корав мандат на българските управляващи в процеса на престой във валутно-курсовия механизъм. Всички партии бяха осведомени с механизма и технологията и поддържаха, като се изключи сътрудниците от Българска социалистическа партия. Това ще даде спомагателни гаранции, че България през ERM II до влизане в еврозоната ще поддържа закрепен курс в размер на настоящия - лев към евро - 1.95583. Надявам се, че с това съвсем единомислещо решение на българския парламент, отговаряме на тематиката за спомагателни гаранции за това, че България ще влезе в еврото единствено и само при този валутен курс ", уточни финансовият министър.

„ Ако не се договорим да влезем с този курс, няма да влезем и ще се оттеглим ", посочи Горанов.

Той изясни, че смяната, препоръчана от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова в Закона за Българска народна банка, няма да бъде оттеглена, защото единствено с нея можем да продължим процеса по присъдиняване към еврото. Именно тази корекция разбуни духовете и породи опасенията, че може да влезе в ERM II с курс, друг от настоящия.

„ Ако нашето законодателство не бъде хармонизирано с европейското, ние би трябвало да се откажем от процеса ", изясни финансовия министър.

От думите му стана ясно, че още през днешния ден се чака да бъде гласувано решението на Народното събрание, което дават мандат на българските управляващи да пазят настоящия курс лев към евро при влизането ни в чакалнята на еврозоната.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР