Парламентът регламентира възможността за учредяване на нов вид лечебно заведение

...
Парламентът регламентира възможността за учредяване на нов вид лечебно заведение
Коментари Харесай

Сестри, акушерки и рехабилитатори ще могат да предоставят здравни грижи самостоятелно

Парламентът регламентира опцията за основаване на нов тип лечебно заведение от лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки или рехабилитатори.

Това стана с приемането на второ четене на текстове от измененията в Закона за лечебните заведения.

Лечебни заведения са и организационно обособени структури, в които лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки или рехабилитатори реализират независимо медицински и здравни грижи, операции, предварителна защита и профилактика на заболявания.
БЛС и експертите по здравни грижи се разграничиха от митинга на сестрите Аргументът им: Поведението им е недопустимо
Срещу тези разпореждания възразиха от " Българска социалистическа партия за България ". Дискусионен беше въпросът по какъв начин ще се регламентира обсегът на активността на медицинските експерти и кой ще им заплаща.

Председателят на парламентарната комисия по опазването на здравето Даниела Дариткова изясни, че се дава опция действия, които са реализирани и в този момент на терен от медицински сестри, лекарски асистенти и рехабилитатори, да бъдат регламентирани в закона.

По думите й това разрешава, от една страна, тази процедура да се регламентира, а от друга - да бъде добре следена. Дариткова изясни, че медицинските експерти могат да вършат единствено това, което е написано в наредбата на здравния министър, по лекарско предопределение.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР