Парламентът разгледа на първо част от данъчните закони. Всички данъчни

...
Парламентът разгледа на първо част от данъчните закони. Всички данъчни
Коментари Харесай

По-висок акциз за вейп, без акциз за домашна бира, сурови санкции за фалшиво счетоводство

Парламентът прегледа на първо част от данъчните закони. Всички данъчни закони бяха отхвърлени в две парламентарни комисии - по бюджета и по данъчна политика. Причина за това бяха по-скоро несъгласия сред партиите в ръководещата коалиция по бюджета за следващата година.

Днес обаче два от тях бяха признати, като се чака да има съществени промени сред първо и второ четене.
По-висок данък за вейп, без данък за домашна бира
Депутатите утвърдиха на първо четене промени в закона за акцизите, с които се увеличава акциза за цигарите, в това число така наречен вейпове и освобождението от този налог на домашното произвеждане на бира.  Въпреки негативното мнение на Министерството на финансите депутатите поддържаха да не се полза с данък производството на домашна бира. Според оценктие на вносителите на текста това визира към 2 хиляди семейства.

От името на Министерството на финансите Людмила Петкова, шеф на дирекция " Данъчна политика ", изясни, че министерството е срещу, тъй като не би трябвало създаденото вкъщи за домашна консумация питие въобще да бъде обект на този закон. Допълни, че бирата е храна, заради което в случаите, когато създадени вкъщи питиета би трябвало да се вземат участие на пазари и изложби, те следва да се подчиняват на разпоредбите на Закона за храните

На първо четене депутатите утвърдиха и плана на държавното управление, с който се покачва акцизът върху цигарите, който към този момент обгръща и така наречен вейпове - със наличие, друго от тютюн, което е въз основата на растения, билки или плодове, без значение дали са обработени с никотин. Акцизът става 331 лева за кг тютюн или различен нагреваем артикул.
Драстични наказания за подправено счетоводство
Със 106 гласа " за ", 37 " срещу " и 15 " въздържа ли се " депутатите гласоподаваха на първо четене измененията в Закона за счетоводството. С тези промени фрапантно се завишават и глобите за подправено счеводство.

Ръководител, който не съблюдава условията, ще се глобява сред 5000 и 15 000 лева вместо досегашната от 500 до 5000 лева “, а на предприятията ще се постанова имуществена глоба сред 10 000 и 20 000 лева, вместо досегашната от 2000 до 10 000 лева

Промените в Закона за счетоводството бяха признати без никакви диспути те въвеждат нови условия към многонационалните групи с консолидирани доходи над 1.5 милиарда лева за последните два отчетни интервала. Те се задължават да разгласяват информация по страни за платения от тях подоходен или корпоративен налог.

Това условие е въведено със специфична европейска инструкция като задачата е да се обезпечи опция за публичен надзор налозите да се заплащат там, където се генерира облагата. Освен това да се насърчи и корпоративната бистрота и отговорност на предприятията.

Дъщерните сдружения на многонационални корпорации у нас също ще би трябвало да разгласяват на своите уеб сайтове информация за облагите, които те самите осъществят, а също по този начин и другите предприятия от групата. Ако тази информация не се подава от компанията-майка, това би трябвало да бъде посочено.

Същото се изисква и от независими предприятия с доходи над 1.5 милиарда лева през последните две години.
Кешови заплащания и " бонус-донус "
Депутатите дебатира на първо четене и промени в Данъчно осигурителния процесуален кодекс. С тях се предлага намаляане на прага на кешовите заплащания от 10 хиляди на 5 хиляди лева, както и така наречен " бонус-донос " - при сигнал в Национална агенция за приходите за укрити налози подателят да получава 10% от събраната в допълнение сума.

Времето на пленарното съвещание обаче изтече и тези промени не бяха гласувани.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР