Парламентът ратифицира договора за придобиване на бойни машини Страйкър“.Със 148

...
Парламентът ратифицира договора за придобиване на бойни машини Страйкър“.Със 148
Коментари Харесай

Парламентът ратифицира договора за бойните машини Страйкър“

Парламентът ратифицира контракта за придобиване на бойни машини „ Страйкър “.

Със 148 гласа „ за “, 53 - „ срещу “ и петима „ въздържал се “ депутатите гласоподаваха на второ четене законопроект за одобрение на Международен контракт (LOA) BU-B-UCP „ Придобиване на бойни машини „ Страйкър “, импортиран от Министерския съвет.

Двете четения на законопроекта бяха в границите на днешното пленарно съвещание. Решението бе подкрепено от 63 депутати от ГЕРБ-СДС, 48 от " Продължаваме промяната - Демократична България ", 34 от Движение за права и свободи и трима от " ИТН " (ИТН). Против бяха 35 от депутатите на " Възраждане ", 16 от " Българска социалистическа партия за България " и двама от Има Такъв Народ.

С " въздържал се " гласоподаваха трима от Има Такъв Народ и двама от " Българска социалистическа партия за България ".

Прогнозната стойност на контракта 1 208 560 357 щатски $, а срокът за годност на офертата изтича на 15 декември 2023 година

Предложената от американска страна скица за възнаграждение планува първичен депозит от 263 360 000 щатски $ и разсрочено заплащане на годишни вноски в интервала 2023-2027 година, а срокът за годност на офертата изтича на 15 декември 2023 година

" Този контракт се подписва по американски обичай – заплати или умри ", сподели Николай Дренчев от „ Възраждане “ и направи предложение да бъде даден естественият период сред първо и второ четене.

Предложението му не бе признато.

Преди гласуването министърът на защитата Тодор Тагарев разяснява поставените от опозицията въпроси.

" На въпроса за какво в този момент плащаме такава сума, отговорът е доста елементарен - тъй като Законът за бюджета бе признат в средата на годината. Имаше сериозна заплаха ние да не осъществим Закона за бюджета в частта му в бюджета за защитата и тази скица за заплащане е създадена от нас, препоръчана от нас, призната от американската страна и тя е най-хубавата допустима, имайки поради заплащания по други планове в идващите години.

Тезата за отпадналата нужда е погрешна, казвали сме го неведнъж. Това са машини, които сега се получават от сухопътни войски на Съединени американски щати ", посочи Тагарев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР