Парламентът прие промени в Закона за публичните финанси на първо

...
Парламентът прие промени в Закона за публичните финанси на първо
Коментари Харесай

Гласуваха промени в закона за публичните финанси

Парламентът одобри промени в Закона за обществените финанси на първо четене. В гласуването участваха 142-ма народни представители, от които 88 бяха " за ", 43 - " срещу ", а 11 се въздържаха, съобщи Българска телеграфна агенция.

В отчета на Комисията по бюджет и финанси се показва, че част от измененията са по отношение на европейска инструкция. Въвеждат се спомагателни условия за разширение на обсега и наличието на средносрочната бюджетна прогноза. Прецизирани са наредбите по отношение на процедурата по внасяне и показване на програмните бюджети в Министерския съвет и в Народното събрание за гарантиране на сходство на параметрите на бюджетните документи към законопроекта за държавния бюджет.

Друга група промени са във връзка с общините. Регламентират се взаимоотношенията на общинския бюджет с държавния. Определят се изискванията, при които може да се правят промени в бюджетните взаимоотношения, като се показва редът, по който се вършат измененията, както и способените органи. Доразвива се и се уточни уредбата по отношение на общините с финансови усложнения за ограничение на отрицателните резултати върху бюджетната позиция и върху локалната общественост.

От Българска социалистическа партия възразиха против измененията, свързани с общините. Според Желю Бойчев се нарушават съществени правила на разделяне на управляващите. Дават се пълномощия на изпълнителната власт да се разпорежда с бюджетните взаимоотношения на общините, сподели той. По думите му Народното събрание е това, което гласоподава бюджетните взаимоотношения на общините. Опитомявате българските общини, съобщи Бойчев и добави, че ръководещите се пробват да подчинят локалната власт за политически цели.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР