Парламентът прие промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух

...
Парламентът прие промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух
Коментари Харесай

Въвеждат се норми за качеството на въглищата за битово отопление

Парламентът одобри промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух на второ четене. Измененията са свързани с възстановяване качеството на въздуха, съобщи Българска телеграфна агенция.

Въвеждат се правила за наличие на сяра, пепел и влага в твърдите горива за битово отопление, което е главен източник на замърсяване с фини прахови частици (ФПЧ) в обитаемоте места.

Държавната организация по метрологичен и механически контрол ще прави надзор на горивата. Председателят на организацията ще би трябвало да сътвори и поддържа указател на лицата, които популяризират твърди горива, и обектите, в които се популяризират твърди горива.

Директорът на Изпълнителната организация по околна среда или оправомощено от него длъжностно лице ще би трябвало да сътвори и поддържа осведомителна система за събиране и култивиране на данни за флуорсъдържащите парникови газове.

С новите текстове се конкретизират способените органи, виновни за обезпечаване чистотата на въздуха на територията на съответната община. Това ще са кметовете на общини и общинските препоръки, шефовете на Регионална инспекция за опазване на околната среда, органите на Министерство на вътрешните работи, на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията.
Кметовете на общини и общинските препоръки са виновни за ръководството на детайлите на общинската инфраструктура и общинските действия за обезпечаване чистотата на въздуха.

При очевидно нарушение чистотата на атмосферния въздух от моторните транспортни средства контролните органи на Министерство на вътрешните работи или на транспортното министерство според от притежателя на моторното транспортно средство, ще подхващат дейности.

Законът планува и наказания. Лице, което популяризира твърди горива за битово отопление без регистрация, се санкционира с санкция от 1000 до 10 000 лева, надлежно с имуществена глоба от 10 000 до 50 000 лева

Лице, което пуска на пазара твърди горива за битово отопление, които не подхождат на някое от условията за качество, ще се санкционира с санкция от 2000 до 10 000 лева, надлежно с имуществена глоба в размер от 10 000 до 50 000 лева

Лице, което очевидно нарушава чистотата на атмосферния въздух посредством строителни или ремонтни действия, разрушение на здания и превозване на насипни товари или строителни боклуци и земни маси, ще се санкционира с санкция в размер от 100 до 1000 лева, надлежно с имуществена глоба в размер от 500 до 2000 лева /investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР