Парламентът прие промени в Наказателния кодекс (НК), свързани със сексуалното

...
Парламентът прие промени в Наказателния кодекс (НК), свързани със сексуалното
Коментари Харесай

НС прие промени в НК , свързани със сексуалното насилие на деца

Парламентът одобри промени в Наказателния кодекс (НК), свързани със половото принуждение на деца с вносител Министерският съвет (МС). Те получиха единомислеща поддръжка от 190 гласа. 

Законопроектът на „ Възраждане “ за промени в Наказателен кодекс, засягащи главно бракониерството, беше отритнат. " За " бяха 64 депутати, 31 – „ срещу “ и 97 се въздържаха.

С измененията, препоръчани от Министерски съвет, се вкарват в целокупност наредбите на инструкция на Европейския парламент и на Съвета от 13 декември 2011 година по отношение на битката със половото принуждение и със половата употреба на деца, както и с детската порнография. 

Предвиждат се също промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) по отношение на формирана от Европейската комисия процедура за нарушаване заради ненапълно транспониране на инструкция на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2012 година за определяне на минимални стандарти за правата, поддръжката и отбраната на жертвите на закононарушения, както и допълнения в Закона за административните нарушавания и санкции.

В тази връзка се оферират промени на минималните и оптималните санкции за полови закононарушения и корист с деца, както и основаването на състав на закононарушение в случаи на полови похищения, когато е била употребена насила, мощ или опасност за склоняване за полови цели на малолетни и малолетни.

Със законопроекта се обезпечава наказателно правна отбрана за деца, жертви на полово принуждение, на които са нанесени обилни психични вреди или вредите са засегнали моралното или физическото им развиване.

Във връзка с това се предлага наказателното гонене да се изключва по отминалост, когато то не е възбудено в продължение на 20 години за закононарушения, осъществени срещу деца като по този метод се обезпечава по-дълъг интервал за осъществяване на правата на жертвата.

С плана се уточняват и наредбите от Наказателен кодекс по отношение на стартирането на пазара на артикули за растителна отбрана.

С други промени се уточняват наредбите на закононарушенията срещу интелектуалната благосъстоятелност като при съблюдаване на правилото на пропорция се предлага понижаване на наказването от пет на две години.

Предлагат се промени, с които да бъде поощрено възобновяване на породените от незаконното действие вреди при документни закононарушения.

Записани са и промени, целящи по-благоприятно отнасяне на дееца, когато той, след действието си, е направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на потърпевши при транспортно закононарушение.

Предлагат се ограничения за ограничение на опцията за провеждането на още един разпит на потърпевшия като очевидец, което цели да понижи ненужния стрес. В взаимозависимост от съответните потребности на жителя се уточняват изискванията за осъществяване на разпит на очевидец със характерни потребности, а процесуалното деяние следва да се организира в особено оборудвано за тази цел помещение в наличието на възпитател или психолог, когато очевидецът е невръстен или малолетен, както и от еднакъв проверяващ орган, в случай че е нужен още един разпит. 

Бранимир Балачев (ГЕРБ-СДС) съобщи, че неговата парламентарна група по принцип ще поддържа измененията, само че сред двете четения има доста работа. Очаквах от Министерски съвет да ни кажат каква в действителност е обстановката към днешна дата, какъв брой са закононарушенията от този тип, каква е степента на социална заплаха, с цел да можем да преценим до каква степен би трябвало да стигне законодателната воля за увеличение на репресията и въвеждане на спомагателни дейности. Увеличавайки давностните периоди, не способстваме Наказателен кодекс да стане по-ефективен, разяснява още той. Според него терминът за обилни нездравословни последствия за потърпевшия е неразбираем и е нужно текстът да бъде преосмислен или да се даде спомагателна изясненост. Балачев дефинира като „ лобистки “ измененията, засягащи интелектуалната благосъстоятелност.

Петър Петров от „ Възраждане “ разяснява, че законопроектът на държавното управление са „ миш-маш “ промени в Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс, а главната цел е „ да се направи корекция на поправката в Наказателен кодекс, откакто е бил основан казус в българското право за закононарушение без наказване “. 

Отхвърленият законопроект на „ Възраждане “ цели да се ускори битката с нерегламентирания улов на наедрял и малък дивеч. Предлагаше се при осъществено бракониерство наказванията да се изравнят с тези за противозаконен дърводобив, с цел да бъде реализиран превантивният резултат на глобата. При противозаконен улов на наедрял дивеч се предвиждаше нарастване на глобата, а наказването " отнемане от независимост " до една година или санкция от 100 до 300 лв. да бъде увеличено на " отнемане от независимост " до шест години или санкция от 10 хиляди лева до 50 хиляди лв.. 

Проектът на закон оферираше и нарастване на наказването при бракониерство на малък дивеч, като настоящата глоба - пробация до шест месеца или санкция от 100 до 300 лв. да се усили на " отнемане от независимост " до шест години или санкция от пет хиляди лв. до 10 хиляди лв..

Започваме да променяме Наказателен кодекс на нервна почва, вкарват се доста тематики по едно и също време, разяснява Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС).

Даниел Петров от „ Възраждане “ изясни, че главният претекст да предложат измененията е, че наказванията за бракониерите за нерегламентиран улов са ниски, глобите са пренебрежимо дребни, по тази причина и предлагането е те да се приравнят със глобите за противозаконна сеч. От партията прецизираха, че става въпрос за закононарушения против обособени икономически браншове.

Мирослава Петрова („ Продължаваме промяната - Демократична България “) сподели, че този метод не обезпечава цялостна предварителна защита против тези закононарушения, по тази причина не биха го подкрепили, а избират цялостна отбрана на природата през Наказателен кодекс. Според „ Продължаваме промяната - Демократична България “ е належащо разписване на междуинституционален обединен протокол за възстановяване на институционалния продан и основаване на обединен информативен портал сред Министерство на вътрешните работи, Министерството на земеделието и храните, и Министерството на околната среда и водите. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР