Парламентът прие проект на решение, с което създаде Временна комисия,

...
Парламентът прие проект на решение, с което създаде Временна комисия,
Коментари Харесай

Малко преди полунощ: Парламентът създаде комисия за пътната карта и Балкански поток

Парламентът одобри план на решение, с което сътвори Временна комисия, която да откри всички обстоятелства и условия по отношение на " Пътната карта " и " Балкански поток ", съобщи кореспондент на " Фокус "

Проекторешението бе признато със 182 гласа " за ", единствено един от ГЕРБ-СДС бе " срещу ".

Комисията е на паритетен принцип. Всяка партия има по двама представители в нея. От ГЕРБ-СДС това ще бъдат Томислав Дончев и Александър Ненков, от ПП-ДБ - Венко Сабрутев и Мартин Димитров, от Движение за права и свободи - Рамадан Аталай и Станислав Анастасов, от " Възраждане " - Даниел Проданов и Коста Стоянов, от Българска социалистическа партия - Драгомир Стойнев и Борислав Гуцанов, а от Има Такъв Народ - Тошко Йорданов и Павела Митова. 

Депутатите обаче не съумяха да изберат ръководител на комисията. Двете кандидатури бяха на Венко Сабрутев от ПП-ДБ и Коста Стоянов от " Възраждане ", само че и двете не бяха признати. Жечо Станков предложи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков да дефинира подобен преди всяко съвещание на комисията. 

Пътната карта за " Балкански поток " е подписана през 2017 година от енергийния министър Теменжука Петкова в държавното управление с министър-председател Бойко Борисов. 

Временната комисия бе поискана от парламентарната група на ПП-ДБ. Те считат, че с построяването на този план България е дала опция на Руската федерация да започва войната против Украйна. 

Още предходната седмица от ГЕРБ-СДС обявиха, че ще поддържат основаването на тази комисия. Те обаче припомниха, че точно с помощта на тези тръби Асен Василев се е опитал да наложи такса от 20 лв. за мегават час за директния транспорт на газ към Сърбия, Австрия и Унгария. 

По време на дебатите депутатите от ГЕРБ-СДС реагираха със смях на Венко Сабрутев, който прочете претекстовете зад проекторешението. 

От опозицията нападнаха ПП-ДБ поради това, че девет месеца, до момента в който ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имаха взаимно ръководство, не са повдигнали тематиката. Въпреки това обаче от " ИТН " обявиха, че ще поддържат основаването на комисията. 

Петър Николов от ГЕРБ-СДС съобщи, че след парламентарните избори ще представотелите на ПП-ДБ ще спаднат до 45 депутати. Той сподели още, че никой от първата политическа мощ не считал, че има проблем с " Балкански поток ". 

" Вие проваляте всичко, до което се докоснете. Заради този метод на мислене вие свалихте държавното управление на Кирил Петков, поради този си метод на мислене свалихте държавното управление на Николай Денков ", съобщи Николов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР