Парламентът прие на второ четене промени в Закона за административното

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за административното
Коментари Харесай

Окончателно: При криза държавата ще може да поеме контрол над рафинерията в Бургас

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис. Промените са импортирани от " Демократична България ". Измененията дават опция на страната да сложи под действен надзор нефтената рафинерия в Бургас, изясняват вносителите.

Според промените, при съществуване на опасност за националната сигурност, корист с монополно състояние или наложени интернационалните ограничаващи ограничения страната ще има опция да поеме оперативното ръководство на сдружението. Поемането на контрола ще става посредством назначение на необикновен представител от страната.

Предвижда се " особеният търговски шеф " да бъде назначаван от държавното управление за период от 6 месеца, като мандатът му може да бъде удължаван единствено един път, а задачата е да бъде предпазен държавният интерес, когато има заплаха от засягане на националната сигурност или нарушение на ограничаващи ограничения от интернационалните организации, наложителни за България.

Острите диспути по тематиката продължиха два часа. От " Възраждане " дефинираха законопроекта като опит да се национализира " Лукойл ". От ГЕРБ, " Демократична България " и " Продължаваме промяната " обясниха, че по този метод се дава опция, в случай че частна компания откаже да работи, то страната да има опция да се намеси и да подсигурява енергийните доставки.

Цончо Ганев, " Възраждане ": Законопроектът ще направи по този начин, че компания, каквато е " Лукойл " да не може да продава в чужбина, да няма облаги и да банкрутира. Тогава няма да са отговорни евроатлантическите сътрудници и съветската страна и тогава ще пристигна законопроектът на Демократична България, с цел да национализират - това е точната дума без значение по какъв начин ще я скриете - необикновен шеф и т.н Остава Демократична България да каже, че връщаме комунизма и олигарсите на Путин, които те прокарват в тази страна.

От Демократична България и ГЕРБ не се съгласиха

Иво Мирчев, " Демократична България ": Ако някой от вашите преподаватели в Стопанската академия в Свищов ви чуе, ще си скубе косите, господин Ганев, на никое място не става дума за национализация. В Германия сходен закон е доста по- внезапен за съветските рафинерии и газохранилища. В България ние използваме доста по тънък метод.

Делян Добрев, ГЕРБ- Съюз на демократичните сили: Това, което предлагаме, е да дадем механизъм, в случай че " Лукойл " се разсърди и удари ключа, предприятието да остане благосъстоятелност на частен вложител, само че да подсигуряваме сигурността на доставките на България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР