Парламентът прие на първо и второ четене Законопроект за ратифициране

...
Парламентът прие на първо и второ четене Законопроект за ратифициране
Коментари Харесай

Парламентът ратифицира Споразумението за европейска кооперираща държава между България и Европейската космическа агенция

Парламентът одобри на първо и второ четене Законопроект за одобрение на Споразумението за европейска кооперираща страна сред държавното управление на Република България и Европейската галактическа организация , подписано на 15 февруари 2022 година в Тулуза, Франция.

Чрез Споразумението се продължава съществуващото съдействие на България с Европейската галактическа организация. Ратификацията значи по-нататъшен достъп на български компании (в това число дребни и междинни предприятия), университетски и проучвателен организации (включително висши училища) до опция за присъединяване в планове, предпочитани за организацията.

През последните няколко години са утвърдени 37 плана. Сред тях са план на Българска академия на науките за дозиметър - уред за проучване на галактическата радиация, който към този момент работи в орбита, показва парламентарната комисия по образованието и науката в отчета по законопроекта.

Финансират се участия в планове и опити, за модернизиране на материално-техническата база и съоръжение, за поддръжка на дребните и междинни предприятия, за потребление на данни. Проектите са за галактически проучвания, астрономия, астрофизика, проучвания за наблюдения на земята за практични цели, като да вземем за пример запазване на околната среда, метеорология, геодезия, телекомуникация, микронавигация, медицина, обучение и осведоменост.

Изпълнението на Споразумението е обвързано с финансов ангажимент за България , който все още възлиза на 2 689 300 лв. годишно, които са за финансиране на български планове в тръжните процедури на Европейската галактическа организация за България. Разходите по осъществяване на Споразумението са за сметка на утвърждения бюджет на Министерство на нововъведенията и растежа за съответната година. След като бъде утвърдено, Споразумението ще влезе в действие от датата на сключване на Хартата по Плана за европейска кооперираща страна, планувано за 14-15 юни 2022 година

Една година преди приключването на периода на Споразумението ще бъде изработен обзор на резултатите от осъществяването му, на основата на който България би имала опция да стане и асоцииран член на Европейската галактическа организация преди приключване на цялостния петгодишен период.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР