Парламентът прие на първо четене промените в Закона за туризма

...
Парламентът прие на първо четене промените в Закона за туризма
Коментари Харесай

Министър Ангелкова: Зонираме курортите, така, както и конкурентите ни

Парламентът одобри на първо четене измененията в Закона за туризма със 104 гласа „ за ”, 13 – „ срещу ” и 68 „ въздържали се ”. Повече от 3 години се разискват измененията в частта за статута на националните курорти, напомни на депутатите министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите ѝ националните курорти са лицето на българския туризъм и всички детайли от активността им следва да се изяснят. И Българска социалистическа партия, и „ Обединени патриоти ”, обаче, възразиха против зонирането на курортите от общинските препоръки.
„ Всички наши съперници – и Испания, и Италия, и Хърватска, и Гърция, и Франция имат зониране на националните курорти. Има зони, както за фамилен отдих, по този начин и за културно-исторически туризъм, по този начин и за празненство туризъм, тъй че да могат да се обзет всички типове туристически артикули ”, посочи министър Ангелкова.
За водача на НФСБ в закона се залага капсулиране в тематиката национални курорти. „ Прехвърлянето на правото за използване кои да бъдат и кои не национални курорти в Министерството на туризма съставлява една самобитна форма на диктат ”, счита Валери Симеонов.
„ Това са негови доводи, които от ден първи разяснява. И аз не считам, че по този метод би трябвало да се ръсят обиди и квалификации на една държавна институция. Фактите приказват сами за себе си. Използват се думи като корупция и непросветеност, тъй като всеки от вас ги отразява. Зад тези обвинявания би трябвало да има доста ясни обстоятелства, а такива няма ”, безапелационна е Николина Ангелкова.
Тя уточни, че от основаването на министерството има 31% растеж на непознатите туристи. През 2014 година туристопотокът е бил 6 800 000 души, през 2018 година - 9 200 000 непознати туристи, а единствено за първите девет месеца на тази година – 7 800 000 чужденци са посетили България, което е 31% растеж. „ 34% е растежът при приходите от интернационален туризъм, съпоставено с 2014 година. Независимо от извънредно мощната конкуренция в този бранш,  ние съумяваме да реализираме извънредно положителни резултати, без значение от внушенията, които се вършат. Въпреки комплицирания сезон тази година единствено 0.8% е спадът на фона на цялата покруса, която се описваше и присъди, които се раздаваха във връзка с българският туризъм юни месец ”, приключи министър Ангелкова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР