Парламентът прие на първо четене промените, предложени от ГЕРБ и

...
Парламентът прие на първо четене промените, предложени от ГЕРБ и
Коментари Харесай

9% ДДС за ресторанти и книги мина на първо четене

Парламентът одобри на първо четене измененията, препоръчани от ГЕРБ и " Обединените патриоти " за понижаване на ДДС-то за заведения за хранене, кетъринг услуги и книги от 20 на 9%. Законопроектът планува пониженият данък да влезе в действие от 1 юли и да работи до края на 2021 г. Промените в Закона за налог добавена стойност бяха утвърдени със 107 гласа " за ", един  " срещу " и 68 " въздържали се ". 

Въпреки несъгласието на финансовия министър Владислав Горанов, съгласно който диференцираната Данък добавена стойност ставка за някои артикули и услуги може да докара до нарастване на общата ставка на 24%, както и до повишението на някои директни налози, смяната получи поддръжка от ръководещото болшинство. Вносителите обявиха, че мярката може да бъде анулирана предварително, в случай че потвърди своята неефективност.

Останалите пет законопроекта, импортирани от Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, както и от съдружните сътрудници на ГЕРБ поотделно, бяха отхвърлени. Припомняме, че от Българска социалистическа партия предложиха намаляването на ДДС-то за медикаментите, от Движение за права и свободи се обявиха за събаряне на ставката за детските храни и памперси за малчугани до 3 години. От " Воля " предложиха намаляване на налога за спортните зали и фитнесите. А Вътрешна македонска революционна организация настоя за интервал от две години - до 31 декември 2021 година, понижената ставка за ресторантьорските и кетъринг услуги да е от 5 на 100.

Промените в закона плануват и ваучери за почивки за медици, служители на реда и чиновници на първа линия в борбата с ковид в държавни бази. В заключителните разпореждания е написано обезпечаването на ваучери за отмора с номинална стойност от 210 лева на хората на първа линия в битката с COVID-19 - лекари и медицински експерти, чиновници от районните здравни инспекции, незабавните центрове, Министерство на вътрешните работи, Министерство на защитата, Агенцията за обществено подкрепяне и Националното тол ръководство.

Ваучерите за настаняване ще могат да се употребяват еднократно за възнаграждение на отмора с дълготрайност не по-малко от седем дни в обекти на сдружения, в които едноличен притежател на капитала е Национален осигурителен институт, в лечебни заведения за рехабилитация и балнеолечебни центрове, благосъстоятелност на страната, и в почивните бази на министерствата и ведомствата по лист, признат от Министерски съвет.

От НФСБ желаеха ваучерите да могат да се възползват освен в държавните туристически бази, само че и във всички хотели. Законопроектът им обаче беше отритнат с 19 гласа " за ", 2 " срещу " и 160 въздържали се.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР