Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита
Коментари Харесай

Парламентът намали мандата на КЗК от 7 на 5 години. Опозицията: ПП овладяват регулаторните органи

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията със 141 гласа " за ", 67 " срещу " и 1 " въздържал се " от " Продължаваме Промяната ". В поддръжка на законопроекта гласоподаваха от ръководещата коалиция и " Възраждане ", а от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи се оповестиха против промените, заяви Българска телеграфна агенция.

В негативен избор Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) разяснява, че законопроектът е обвързван с преодоляването на избран регулаторен орган, както е станало с КЕВР. Той направи " обосновано съмнение ", че всичко се прави за избран човек, или в тази ситуация за двама, и ще има нов конфликт в ръководещата коалиция, както за Българска народна банка - " този път единствено че сред неуспешен претендент за народен представител на " Демократична България " и представител на юридическа адвокатска фирма, кадровик на " Продължаваме Промяната ".

С измененията мандатът на членовете на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се понижава от седем на пет години. Така мандатът се възвръща, какъвто е бил в интервала 2010-2021 година. Предвижда се Комисията да се състои от ръководител, двама заместник-председатели и четирима членове. Със законопроекта се вкарват и спомагателни гаранции за самостоятелност и професионализъм във връзка с членовете на Комисия за защита на конкуренцията посредством повишение на критериите за избор, като това включва условие за добита образователно-квалификационна степен „ магистър “ и стаж по специалността от седем години.

Предвижда се в едномесечен период от влизането в действие на промените Народното събрание да избере нови членове на Комисия за защита на конкуренцията, а мандатът на заварените членове да се приключи с встъпването в служба на новите.

От опозицията упрекнаха ръководещите в предпочитание да овладеят регулаторните органи и желаеха политически консенсус за избора на техните сформира. Според ръководещите Комисия за защита на конкуренцията не е ефикасна и самостоятелна и измененията са връщане към нормалността. Дискусията по препоръчаните промени продължи повече от два часа.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР