Парламентът прие на първо четене промени в Закона за предучилищното

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за предучилищното
Коментари Харесай

На първо четене: Учениците да могат да се явят повторно на изпитите след 12 клас

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за предучилищното и учебното обучение, съобщи кореспондент на " Фокус " .

Депутатите разгледаха два законопроекта - единият на ГЕРБ-СДС, другият на " Възраждане ". 

От ГЕРБ-СДС оферират учениците от 12 клас, които са постави Държавен зрелостен изпит за кандидатстване във висши образователни заведения, само че са изкарали резултат, който е неудовлетворителен за тях, да имат опция да го полжат още веднъж. 

Промяната планува опцията за наново явяване на изпита да става еднократно и то единствено в границите на 1 година след първото явяване, като в дипломата за 12 клас ще има опция да бъде вписана втората оценка, в случай че е по-висока.

От " Възраждане " оферират оценки да не се вписват на учениците до 2 клас. Освен това, учениците от 3 и 4 клас, които са изкарали оценка от " Слаб (2) " по образователен предмет да продължат своето образование и през лятната почивка, а при нужда и през идната образователна година. Това на процедура значи учениците да повтарят тези два класа. 

В хода на дебатите Има Такъв Народ обявиха, че не биха подкрепили предлагането възпитаници след 3-ти и 4-ти клас да повтарят. Според тях това ще сътвори обстановка, в която децата ще бъдат прехвърляни от преподавател на преподавател. По-подходящ модел щял да бъде въвеждането на спомагателни часове. 

От " Възраждане " пък считат, че опцията за преповтаряне би трябвало да бъде въведена. Според тях концепцията за спомагателни часове е добра, само че огромна част от учениците, които са останали със слаби оценки, не са посещавали постоянните часове и надали ще да посещават спомагателните. 

От ПП-ДБ също бяха несъгласни с предлагането за преповтарянето на класовете. Според тях в учебните заведения имало голям брой деца, които не владеели българския език, идвали от фамилии на сезонни служащи или са от социалнослаби фамилии. Елисавета Белобрадова разяснява, че въпросът бил сложен. Тя сподели, че при повтарянето учениците ще изгубят връзка с класния си началник. 

Тя регистрира, че един път пропусната опцията за струпване на познания през първите 4 класа, те след това мъчно се наваксвали. 

От Българска социалистическа партия обявиха, че ще поддържат и двата законопроекта. По отношение на преповтаряне на класовете Ирен Анастасова съобщи, че учители и шефове на учебни заведения подкрепяли повтарянето. Дори имало гласове да се повтаря целият обучителен интервал от 1-ви до 4-ти клас. 

Тя сподели още, че имало доста детски градини, в които не се говорело въобще на български език, а това създавало съответни спънки. Според нея този проблем може да се реши като обучителните стратегии наложително станат на български език.

При гласуването законопроекта на ГЕРБ-СДС бе признат със 154 гласа " за ", само от " Възраждане " се въздържаха. Законопроектът на " Възраждане " обаче бе отритнат, откакто получи единствено 54 гласа " за ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР