Парламентът прие на първо четене промени в Закона за обществените

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за обществените
Коментари Харесай

НС прие предварителният контрол от Агенцията по обществените поръчки да е задължителен за всички процедури над 5 млн. лв.

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за публичните поръчки, импортирани от Министерския съвет. Измененията поддържаха 188 народни представители и един се въздържа. Първо беше отхвърлено, а по-късно - признато при прегласуването, срокът за оферти сред първо и второ четене на промените да бъде 14 дни. 

Законопроектът цели въвеждане в националното законодателство на условията на европейска инструкция за насърчаването на чисти и енергийно ефикасни пътни транспортни средства, в частта по отношение на публичните поръчки. Крайният период за нейното въвеждане от страните членки е бил 2 август 2021 година В тази връзка от страна на Европейската комисия е стартирана процедура за нарушаване против България. Предлагат се промени, които вкарват обвързване за възложителите при доставката на избрани категории транспортни средства, както и при възлагане на транспорти по автобусни линии, да слагат условия, съответстващи на критериите за чисти транспортни средства.

С други промени се предлага анулация на изключенията за публични поръчки, които се отнасят до контракти за услуги, доставки или строителство, свързани с създаване и поддръжка на инженерни уреди от възпрепятстващ вид за запазване на държавната граница, закупуване от лечебни заведения на лекарствени артикули, включени в листата по член 266а, алинея 2 от Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, както и с възлагането на действия в горски територии за основаване на гори, рандеман на дървесина и недървесни горски артикули. Според Европейската комисия въвеждането на изключения отвън посочените в Директива 2014/24/ЕС е неприемливо.

Предвидени са и промени, ориентирани към реализиране на задачите, заложени в Националния проект за възобновяване и резистентност. Предложенията целят да се понижи броят на процедури на договаряне без съобщение, както и на поръчките, предоставени при единствено една оферта. В тази връзка се планува обвързване за възложителя да дефинира спомагателен период минимум 10 дни, когато в в началото избрания период няма постъпили заявки или предложения, или е получено единствено едно заявление или оферта.

В законопроекта се оферират и промени, свързани с външния надзор, реализиран от Агенцията по публични поръчки, с които се уголемява неговият обсег. Предвижда се въвеждането на наложителен прелиминарен надзор на всички процедури за публични поръчки на стойност над пет млн. лева Контролът на публичните поръчки на стойност сред един и пет млн. лева се планува да се реализира на инцидентен принцип - посредством чоп. 

Предвидени са и промени, с които се уточни настоящата нормативна уредба с оглед превъзмогване на установените проблеми в практиката на възложителите. Една от препоръчаните ограничения е увеличение на стойностните прагове в сходство със законодателството на Европейски Съюз. Предлага се експлицитна възбрана за изпълнителя по контракти, подписани в изискванията на „ инхаус ”, да превъзлага предмета на контракта или елементи от него на други лица. 

Измененията плануват лечебните заведения, чийто капитал е частна благосъстоятелност, да ползват Закона за публичните поръчки, в случай че повече от 50 на 100 от приходите им са от държавния или общинския бюджет, или от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Със законопроекта се предлага опция за основаване на Централен орган за покупки за потребностите на общините, който ще може да се основава и с акт на Министерския съвет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР