Парламентът прие на първо четене проект на Закон за маслодайната

...
Парламентът прие на първо четене проект на Закон за маслодайната
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене законопроект за маслодайната роза

Парламентът одобри на първо четене план на Закон за маслодайната роза с 88 гласа "за ", 8 "против " и 2 гласа "въздържал се ". Целта е да се сътвори единна национална наредба за произвеждане и преправка на маслодайна роза, която да подсигурява качеството на българското розово масло. Приемането на закона се постанова заради настъпилите през последните години процеси на всеобщо основаване на насаждения от маслодайна роза с неразбираем и хетерогенен сортов състав, разнообразни икономически качества и свръхпроизводство на розовия цвят.

Със законопроекта се регламентира, че земеделските стопани ще отглеждат насаждения единствено от сертифициран посадъчен материал. Ще се регламентират взаимоотношенията сред производители и преработватели, посредством сключването на контракти за изкупуване на цвят от маслодайна роза.

Предвидено е в Министерството на земеделието, храните и горите да бъде основан обществен електронен указател на розопроизводителите, розопреработвателите и обектите за произвеждане на артикули от маслодайна роза. За първична регистрация ще се изисква инспекция на място на декларираните площи и обекти.

Разписани са условията към производството и етикетирането на продуктите от маслодайна роза и производството на артикул със предпазено географско напътствие "Българско розово масло ". Предвидено е и основаването на Консултативен съвет по маслодайната роза към министъра на земеделието, храните и горите.

Йордан Апостолов / "Обединени патриоти "/ разяснява, че е безусловно необходимо приемането на подобен закон за розата, само че не и в подобен тип. Нарушен е политическият разговор сред ГЕРБ и "Обединени патриоти " като участници в това ръководство, уточни той. Апостолов изиска законопроектът да бъде отдръпнат, поправен и уравновесен.

,,В момента този закон пази шепа хора преработватели, без да се регистрира какво желаят розопроизводителите'', разяснява той.

Председателят на парламентарната комисия по земеделието и горите Десислава Танева възрази, че не може да се съгласи с него за отношението на ГЕРБ към съдружния му сътрудник. Тя уточни, че законопроектът може да бъде поправен сред първо и второ четене.

Христиан Митев / "Обединени патриоти "/ също не се съгласи с изявлението на Апостолов. Не посочихте съответни дефекти и недостатъци на закона, обърна се той към сътрудника му.

Бюрхан Абазов /ДПС/ разяснява, че законопроектът е роден по отношение на казуса с изкупуването на розовия цвят предходната година. Той вижда две хубави неща - че се задължават изкупвачите и преработвателите да купуват розов цвят единствено от производители, с които имат контракти, и че се регламентира използването на емблемата "Българско розово масло ". Абазов обаче уточни, че с регистрите се вкарва спомагателна административна тежест за бизнеса. Той предложи Консултативният съвет по маслодайната роза да може да предложи лишаване на лиценз на дестилерия, която не заплати на розопроизводител, както и да се сътвори гаранционен фонд за такива случаи. Абазов прикани да се направи закон за етерично-маслените култури, с цел да не се постанова да се приема за всяка една поотделно.

В хода на полемиката имаше мнения за възможен закон за лавандулата, за ментата и даже за картофа. Междувременно законопроектът за трюфелите беше отдръпнат от вносителите му от "Обединени патриоти ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР