Парламентът прие на първо четене намаляването на ДДС за ресторантите

Парламентът прие на първо четене намаляването на ДДС за ресторантите ...

По-ниската ставка на ДДС за туризма нямало да се отрази на цените.


Парламентът прие на първо четене намаляването на ДДС за ресторантите и книгите. "За" гласуваха 107 народни представители, 68 се въздържаха, а 1 гласува против.

Търсеният ефект е намаляване на цените на стоките. За съжаление, според мен, намаление на цените не може да се очаква, няма да има ефект и за подпомагане на самия ресторантьорски бранш. Само повече клиенти може да са в помощ на брашна, но сега страхът, който е вече във всички нас, няма да доведе до масово посещение на заведенията. Това каза за "Денят ON AIR" депутат от БСП Димитър Данчев.

По думите му е имало настояване Менда Стоянова и Владислав Горанов да представят предложението за по-ниско ДДС.

"Предложението за това дойде след срещата на Бойко Борисов с представители на бранша, вероятно заради възможността от протести. Ние си задаваме въпроса - как ще се закърпи бюджетът до края на годината.. Единственото, което можеше да поевтинее, след намаляване на ДДС, са лекарствата", допълни той.

Според Данчев сме една от малкото страни, в които няма диференцирана ставка за книгите.

"Подобни мащабни данъчни промени са по метода на пробата и грешката. От другата страна стоят хора, бизнес, които очакват да имат прогнозируемост", каза още народният представител.
По публикацията работи: Екип на Bulgaria On Air

Източник: dnes.bg