Парламентът прие на първо чете промени в Закона за висшето

...
Парламентът прие на първо чете промени в Закона за висшето
Коментари Харесай

Какви промени приеха в Закона за висшето образование

Парламентът одобри на първо чете промени в Закона за висшето обучение, свързани с обучение на студенти в два или повече вуза. Проектът е на Министерския съвет. " За " бяха 139 депутати, 12 - " срещу ", без " въздържал се ". Срокът за писмени оферти сред двете четения ще е 14 дни.

С промените се уреждат изискванията и редът за реализирането на взаимно образование на студенти от две и повече български висши учебни заведения.

Втората група промени е обвързвана с опцията за подготовка на докторанти в границите на научно-изследователските планове, което е необятно публикувана процедура по света. Включени са и оферти, решаващи механически проблеми, открити при използването на Закона за развиването на университетския състав в Република България.

Заложено е Националната карта за развиване на висшето обучение да се актуализира всяка година.

Министърът на образованието назначава и.д. ректор на образователно заведение, когато във връзка с ректора на висшето учебно заведение бъде открито плагиатството и/или неистинност на показаните научни данни в научните писания, въз основа на които е добита научна степен или е заета академична служба, или когато ректорът не изпълни в период задължението си по Закона за развиването на университетския състав в Република България.

Антония Димитрова от ПГ " Продължаваме Промяната " акцентира, че най-важната смяна е опцията за нови, мултидисциплинарни специалности.

Красимир Вълчев от ПГ на ГЕРБ-СДС означи, че уредбата на взаимните стратегии е нужна, тъй като в днешния свят смяната е към повече интегрални умения. Той е уверен също в потребността от мрежовия метод. Между двете четения от парламентарната група ще създадат своите оферти като, съгласно Вълчев, Националната карта не би трябвало да се актуализира годишно.

Елисавета Белобрадова от " Демократична България " дефинира предлаганите ремонти като стъпка напред в битката с плагиатството, доближаване на образованието към гъвкавостта на трудовия пазар.

Искаме след тези промени българските университети да са измежду първите 1000, след това и измежду първите 500 в международната ранглиста за научните институти, разяснява Румен Гечев от левицата. Между двете четения ще предложат разяснения, свързани с открито плагиатство от ректори. Гечев предлага  плануванаъа " неистинност на предоставените научни данни " да се размени с " научни данни от първоначални проучвания " или " манипулирани научни данни ". Да се уточни тъкмо за какви данни става дума и защо тъкмо се употребяват тези данни, разясни депутатът. На второ място, зачисляване на докторантурите по научни планове да е на основата на конкурс, а отбраната на докторантурите да е по същите правила, които важат и за общата поръчка на МОН, желае Гечев.

Най-хубавото е, когато се прави докторантура без конкурс, на никое място по света няма конкурс, а събеседване с другите претенденти, отговорността кой да бъде определен е на научния началник, изясни на Гечев Андрей Чорбанов от ПГ на " ИТН ". 

ПГ на " Възраждане " се разгласи срещу измененията. Според тях самостоятелната документи за образователния развой и образователните стратегии, през които са минали студентите, би трябвало да се води по различен метод. Могат да зародят проблеми за студенти, които се  обучават по едно и също време в две висши учебни заведения, предупреди Костадин Костадинов.

Министърът на образованието и науката Николай Денков увери, че измененията са много фокусирани и вкарват практики, които се употребяват необятно в чужбина. Да не се търси някаква неустановеност във връзка с това, което желаеме да реализираме, предложи той. И изясни, че задачата е да бъде наваксано изоставането във връзка с способи, употребявани в чужбина.

В закона и до момента има дефиниция какво е плагиатство, обърна внимание той. Но добави, че фактически няма дефиниции за недостоверни научни данни. Министърът настоя законът да не се бави. Ще се вземат поради всички оферти, които не трансформират смисъла на закона, даде обещание той. Българската просвета не би трябвало да бъде подценявана, а да й се помогне да бъдат отстранени трудностите пред нея, с цел да може да развие капацитета си, акцентира Николай Денков, предава Българска телеграфна агенция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР