Парламентът прие бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2019

...
Парламентът прие бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2019
Коментари Харесай

НС прие бюджета на НЗОК за 2019 г. на второ четене

Парламентът одобри бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2019 година на второ четене, съобщи Българска телеграфна агенция.

В приходната част се чака да постъпят общо доходи и прехвърляния в размер на 4 299 603 000 лева Здравноосигурителните доходи са в размер на 4 236 843 200 лева От общата сума на здравноосигурителните доходи за здравноосигурителни вноски сe чака да постъпят 2 842 254 200 лева, а от прехвърляния за здравно обезпечаване от централния бюджет 1 394 589 000 лева Общо разноските и прехвърлянията за 2019 година са разчетени в размер на 4 350 003 000 лева За настоящите разноски се плануват 4 212 800 000 лева Заложено е негативно бюджетно салдо в размер на 50 400 000 лева с източник на финансиране - наличността на НЗОК по сметка на Българска народна банка при започване на интервала. Размерът на наложителната здравноосигурителна вноска за 2019 година ще е 8 на 100. С преходните и заключителните разпореждания на закона бяха направени промени в няколко други закона. Беше записано, че неусвоените средства до 30 септември 2019 година за здравноосигурителни заплащания за медицински и за дентални действия може да се употребяват за заплащания единствено за медицинските и денталните действия при условия и по ред, избрани взаимно от Надзорния съвет на НЗОК, и управителния съвет на БЛС, надлежно БЗС.

Според текстове от закона Центърът "Фонд за лекуване на деца " би трябвало да бъде закрит до 31 март 2019 година Закрива се и публичният съвет към фонда. Функциите на центъра ще се поемат от НЗОК. Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев увери, че това няма да лиши децата от лекуване. Решенията за лекуване ще се взимат от медицински експерти, парите ще бъдат посредством трансфер от Министерство на здравеопазването и ще са строго целеви, акцентира той.

ИА "Медицински одит " и Изпълнителната организация по трансплантация ще се влеят в новосъздадена Изпълнителна организация "Медицински контрол ", взеха решение депутатите. Тя би трябвало да стартира работа от 1 април 2019 година Директорът ще бъде назначен след координиране сред министъра на опазването на здравето и премиера.

Чрез промени в Закона за здравето беше регламентирано основаването на Национална здравноинформационна система, която ще се управлява и поддържа от Министерство на здравеопазването. Целта е да има база данни с цялостна информация за здравното положение на всяко лице, за потребностите на всички следващи медицински действия - диагностика, лекуване, рехабилитация, здравна експертиза, профилактика, диспансеризация и други

Със закона се регламентираха наложителна конструкция и наличие на медицинските стандарти, които би трябвало да се изготвят за всички специалности. Предвиждат се нови механизми на възнаграждение на лекарствените артикули и медицинските произведения.

В закона беше записано, че Национални рамкови контракти за 2019 година няма да се одобряват. Следващата година ще се ползват рамковите контракти за 2018 година, като към тях ще се подпишат анекси.
От Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия възразиха против лимитите за болничната и доболничната помощ. Те настояха и за действителна оценка на клиничните пътеки. От Българска социалистическа партия се оповестиха срещу прекосяването на функционалностите на Фонда за лекуване на деца към НЗОК и закриването на Обществения съвет към него. Според опозицията това ще трансформира фонда в непрозрачна конструкция. Социалистите бяха срещу и сливането на медицинския одит с организацията по трансплантация.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че групата ще внесе закона за бюджета на НЗОК в Конституционния съд, тъй като през преходните и заключителните разпореждания се трансформират 18 други закона. Това е гласовит пестник върху българското право, разяснява тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР