Парламентът прие бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година

...
Парламентът прие бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година
Коментари Харесай

Депутатите приеха окончателно бюджета на ДОО, разногласия и спорове за пенсиите

Парламентът одобри бюджета на държавното публично обезпечаване за идната година на второ четене.
Бюджетът планува нарастване на минималната работна заплата на 610 лв. от 1 януари. Оттогава ще се усилят и заплатите в бюджетния бранш с 10%, на учителите с 17,5 на 100 и на обществените служащи с 15%.
Минималният застрахователен предел се усилва на 610 лв., колкото е минималната работна заплата. За аграрни производители минималният предел ще бъде 420 лв..
Прагът на бедността следващата година ще бъде 363 лв. месечно. От опозицията разкритикуваха предлагания бюджет с претекст, че заложените нараствания в него не са задоволителни . От левицата предлагаха минималният застрахователен приход да доближи 650 лв., а оптималният – 3900 лв.. Българска социалистическа партия също по този начин настояваше минималната пенсия следващата година да стане 300, а не 250 лв..
„ Нека въпреки всичко да бъдем малко по-социално насочени, ние предлагаме по какъв начин да се усилят приходите, с цел да може да се покрият по-късно разноските в бюджета ”, разяснява Таско Ерменков от Българска социалистическа партия.
Депутатите взеха решение от 1 юли 2020 година минималният размер на пенсията за стаж и възраст да бъде 250 лева Това се случи откакто народните представители одобриха текстове от Закона за бюджета на ДОО. Считано от 1 януари до 30 юни 2020 година минималният размер на пенсията за стаж и възраст ще бъде 219,43 лева
Предложението за най-малък размер на пенсията за стаж и възраст от 1 юли 2020 година обаче претърпя смяна. Първоначално то бе в размер на 234, 12 лева Между двете четения ръководещата коалиция предложиха от 1 юли идната година минималният размер на пенсията да бъде в 250 лева и предлагането им бе подкрепено от пленарна зала.
От опозицията в лицето на Българска социалистическа партия желаеха минималната пенсия да бъде от 250 лева още от 1 януари 2020 година, а от 1 юли размерът й да бъде 300 лева Предложенията на социалистите обаче бяха отхвърлени . Движение за права и свободи също бяха създали предложение пенсията да бъде 250 лева от 1 януари 2020 година, а не от 1 юли, както оферират ръководещите, само че и тяхното предложение бе отхвърлено.
Преди това, Народното събрание отхвърли предлагането за поименно гласоподаване на текстовете за минималната пенсия.
Снощи от " Атака " и Българска социалистическа партия желаеха поименно гласоподаване на текстовете по размера на минималната пенсия, заложена в бюджета на ДОО за 2020 година. Председателстващият пленарното съвещание Емил Христов съобщи, че Българска социалистическа партия попречват работата на съвещанието, че ще накаже някого, след което приключи работата на Народното събрание.
Днес Българска социалистическа партия настоя Спас Гърневски да бъде отхвърлен от мининум едно съвещание поради възгласите му " Червени отпадъци " по адрес на депутати от левицата.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева наказа представителят на ГЕРБ Спас Гърневски единствено с неодобрение поради вчерашното му държание. Левите не одобриха извинението на Спас Гърневски и желаят той да напусне комисията по парламентарна нравственос.
Управляващите отхвърлиха да усилят компенсациите за майчинство и те ще запазят размера си от 380 лева
От Българска социалистическа партия предлагаха размерът на компенсацията да бъде 650 лева, а от „ Воля “ да е в размер на минималната заплата. Предложенията им не бяха признати от пленарна зала.
Стигна се до бурни разисквания и разногласия в пленарната зала сред ръководещи и съпротива.
Парламентът отхвърли предлагането на Българска социалистическа партия за преизчисляване на пенсиите.Предложението на опозицията бе заложено в Закона за бюджета на ДОО за 2020 година „ За “ текста гласоподаваха 108 народни представители, „ срещу “ – 44 и „ въздържали се “ 69, с което то бе отхвърлено.
Социалистите предлагаха пенсиите за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2016 година да се преизчислят от 1 септември 2020 година, като самостоятелният коефициент се умножи по средномесечния застрахователен приход за страната за 2016 година Народното събрание не одобри и предлагането на Движение за права и свободи осъвременяването на пенсиите да става вместо от 1 юли от 1 януари всяка година.
От левицата са пресметнали, че нужните средства за това могат да дойдат от бюджетния остатък, от Сребърния фонд и от повдигане на оптималния застрахователен приход на 3900 лв..
Депутатите не престават с окончателното гласоподаване и на държавния бюджет за идната година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР