Парламентът прекрати правомощията на управителя на НЗОК Станимир Михайлов. С

...
Парламентът прекрати правомощията на управителя на НЗОК Станимир Михайлов. С
Коментари Харесай

Прекратиха правомощията на управителя на НЗОК Станимир Михайлов

Парламентът приключи пълномощията на шефа на НЗОК Станимир Михайлов. С гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия Народното събрание одобри оставката на Михайлов, подадена на 1 декември 2023 година

От ПП-ДБ възразиха, че оставката на Михайлов е оттеглена преди гласуването, не е дадена думата на Михайлов, който беше в залата, а също така няма нито един укор към него по работата му като шеф на Здравната каса, а решението е чисто политическо.  

Въпреки че беше дадена 15-минутна отмора, с цел да стане ясно правното съображение, на което може да се гласоподава оставката на Михайлов, в случай, че тя към този момент е оттеглена, ръководителя на Народното събрание Росен Желязков не разгласи до какво решение са стигнали.

Вместо това депутатът от ГЕРБ и ръководител на здравната комисия проф. Костадин Ангелов съобщи, че заявката за отдръпване на оставката е импортирано от помощник на ПП-ДБ, а не персонално, както се изисква по закон.

„ Принудили са шефа на НЗОК да пристигна в Народното събрание и да бере срама на това, което вършат. Заявлението за оставка е подадено от помощник и няма никакви данни както за достоверността на документа, по този начин и за подписа. Ще желаяме графологична експертиза дали подписа в действителност е на Станимир Михайлов. И още нещо – това е вторият Живко Коцев, вторият „ пудел на каишка “, който би трябвало да пристигна в пленарна зала. Няма да го позволим. Няма да допуснем да потекат „ пудели “ и от Здравната каса “, сподели проф. Ангелов.

„ Няма нищо неприятно да си пудел на каишка, неприятно е да си съпротива на каишка! “, отговори депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев и още веднъж трансферира разногласието към тематиката поддържат ли „ Възраждане “ и Има Такъв Народ с негласуването си ГЕРБ или не ги поддържат.

След гласуването към този момент някогашният шеф на НЗОК Станимир Михайлов сподели пред публицисти в Народното събрание, че персонално е отдръпнал оставката си, тъй като изискванията, поради които я подал през декември, не са били спазени. Той посочи, че подписът върху заявката за отдръпване е негов, само че самото заявление фактически е импортирано от помощник в деловодството на Народното събрание.

„ Най-странното за мен е, че ме позволиха в залата, само че не ми дадоха опция да приказвам, както и че никой не разясняваше каква работа е свършена и какво следва да се свърши в Здравната каса.

Той напомни и че оставката му е била подадена, с цел да има опция да бъдат направени нови правила за избор на шеф и подуправител на Касата. „ Аз пристигнах като специалист и си потеглям като подобен. Не числя се към никоя партия и не се усещам ничия жертва “, сподели Михайлов и добави, че до момента в който е бил шеф е свършена доста работа в Здравната каса нови действия и нови цени в НРД за медицински и в НРД за дентални действия, както спомагателни средства в бюджета на Касата.

„ Това, което се случи през днешния ден, беше гласоподаване на към този момент оттеглена оставка. Ние видяхме реализацията на един проект, стартират от през вчерашния ден с отдръпването на оставката на подуправителя Момчил Мавров. Какво постанова това бързо почистване на управлението на Здравната каса и поемането еднолично на ръководството й “, сподели и доцент Васил Пандов.

Той добави, че ще бъде сезиран Конституционния съд дали може да бъде освободен някой, който не желае да бъде освободен, без други претекстове. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР