Парламентът одобри предложението, внесено от ГЕРБ/СДС и ДПС, за провеждане

...
Парламентът одобри предложението, внесено от ГЕРБ/СДС и ДПС, за провеждане
Коментари Харесай

Депутатите насочиха преговорите за нови ядрени мощности към Хюндай

Парламентът утвърди предлагането, импортирано от ГЕРБ/СДС и Движение за права и свободи, за осъществяване на договаряния с " Хюндай " за създаване на новите мощности в АЕЦ " Козлодуй " . Предложението мина с гласовете на Има Такъв Народ и един от Политическа партия.

Че имаме потребност от нови мощности, призна енергийният министър Румен Радев. Министърът се включи при разискването в Народното събрание на две проекторешения за осъществяване на договаряния с евентуален строител зас технология АР 1000. Посочи обаче и че плануванаъа технология е сигурна и безвредна. Той даде висока оценка на двете оферти на Народното събрание. Едната компания демонстрира по-висока степен на ангажираност и подготовка. Каквото и да реши Народното събрание, съгласно Радев, няма да се сбърка, само че акцентира, че идващите решения би трябвало да се вземат от специалисти.

Ще уважим вашия избор, увери енергийният министър.

Проекторешението, импортирано от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Станислав Анастасов (ДПС) и подкрепено от парламентарните комисии по енергетиката и по околната среда и водите, планува Народното събрание да разпореди осъществяване на договаряния сред " АЕЦ Козлодуй-Нови мощности " ЕАД и " Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън " (Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd.), включен в късата листа на евентуални строителни компании по плана.
 Обновена
" Възраждане " виждат корупционни практики в градежа на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ " Козлодуй "

Настояват в пленарната зала да пристигна енергийният специалист към Министерството на енергетиката

С проекторешението, импортирано от Васил Стефанов и Ивайло Мирчев от " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ), се предлага да бъдат извършени договаряния с изключение на с " Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън " и с американската компания " Бехтел " (Bechtel).

Див лобизъм видя Борислав Гуцанов в дейностите на болшинството и ги заподозря в бутафорна ПиАр акция. Създавате дълготрайна корупционна черна дупка, предизвести социалистът. След дебатите предлагането на Движение за права и свободи и ГЕРБ мина с гласовете на Има Такъв Народ и един от Политическа партия.

Припомняме, по-рано днес изрази терзание от порочни корупционни практики за построяването на

Проектът за 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ " Козлодуй " влезе още веднъж в дневния ред на законодателния орган през днешния ден като изключителна точка. Вчера си и водачът на ГЕРБ пред медиите своето отчаяние. От Движение за права и свободи също бяха възмутени.
 Българска социалистическа партия вижда див лобизъм за градежа на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй “
Българска социалистическа партия вижда див лобизъм за градежа на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй “

Сглобката ще правили опит със здравето на хората, попита депутатът Гоцанов

А какво предвиждаше предлагането на ПП-ДБ - след извършена процедура за асортимент на евентуални строителни компании беше формирана " късата листа " (short-list) от евентуални претенденти за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в употреба на нуклеарна централа на утвърдената площадка в Козлодуй, с технология АР1000. Целта на оповестената от " АЕЦ Козлодуй - Нови мощности " ЕАД покана за проявление на интерес е да бъде заявено желание на сдружения с инженерно-технически, стопански, финансов и строителен потенциал да вземат участие в реализацията на плана. Със заповед Е-РД-16-28/10.01.2024 година на министъра на енергетиката е основан Управляващ комитет по плана за създаване на блок 7 на Площадка №2 на АЕЦ " Козлодуй " с технология АР1000. На свое съвещание същият този комитет е приел решение за сформиране на " късата листа " от евентуални строителни компании за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в употреба на нуклеарна централа на утвърдената площадка, която включва фирмите Hyundai engineering & Construction So. Ltd. и Bechtel (САЩ).

Предложението на ГЕРБ и Движение за права и свободи добави промяна към текста - " Вземайки поради рекомендациите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и положителните интернационалните търговски практики, е належащо да се проведат договаряния по отношение на рамка на осъществяване при най-хубави условия, според Приложение 1. Сред изискванията има условие за най-малко 30% локализация на предоставените строителни и проектантски действия на стадий ЕР+С; показване на закрепена цена за целия размер от предоставени строителни и монтажни дейности; гарантиране на период за създаване на 7 и 8 блок; условие за даване на финансиране на предоставените дейности; вдишване на цялостна отговорност за качеството на осъществяване на предоставените строителни действия ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР