Парламентът най-сетне започва процедура за избор на нов шеф на

...
Парламентът най-сетне започва процедура за избор на нов шеф на
Коментари Харесай

Депутатите се сетиха, че КПКОНПИ няма шеф от месеци


Парламентът най-накрая стартира процедура за избор на нов началник на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Органът е без управление от края на юли, когато Пламен Георгиев подаде оставка и в същия ден Народното събрание я одобри. Оттогава, а и преди този момент, когато Георгиев беше в отпуск поради инспекцията на терасата му, и.д. началник е Антон Славчев, който по принцип е заместник-председател.

Според антикорупционния закон при предварително преустановяване на мандата на член на комисията, нов подобен се избира в период до 2 месеца и той би трябвало да довърши стартирания мандат. От оставката на Георгиев този период изтече на 30 септември, само че освен не е определен нов ръководител, а и процедурата още не е почнала. Депутатите обаче настояват, че срокът не е изминал. Позовават се на правилника за активността на Народното събрание, съгласно който периодите за приемане на закони и решения стопират да текат по време на почивка. Вече имаше една почивка през лятото, когато Народното събрание не работи за месец. Предстои и още една – от другата седмица до локалните избори.

В документа обаче е записано, че " периодите по този устав стопират да текат “, когато Народното събрание е в отмора. Проблемът е, че срокът не е в този устав, а в антикорупционния закон. Въпреки това от правния отдел на Народното събрание настояват, че отлагането важи.

В четвъртък парламентарната комисия за битка с корупцията одобри процедурните правила за избора на нов началник на КПКОНПИ. Очаква се те да бъдат признати от депутатите след предизборната им почивка.

Председателят на комисията Борис Ячев (НФСБ) предвижда, че нов ръководител ще има до 20 ноември. Възможно е обаче изборът да бъде провлечен, в случай че Народното събрание реши претендентите да бъдат подложени на предварителна инспекция дали имуществените им заявления имат несъответствия – точно такова разминаване стана мотив Георгиев да подаде оставка. Идеята за предварителна инспекция беше на Българска социалистическа партия, само че Ячев разгласи, че пленарната зала ще реши дали това да бъде признато.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР