Парламентът направи крачка към въвеждането на ТОЛ системаПарламентът гласува на

...
Парламентът направи крачка към въвеждането на ТОЛ системаПарламентът гласува на
Коментари Харесай

Парламентът направи крачка към въвеждането на ТОЛ система
Пар

Парламентът направи крачка към въвеждането на ТОЛ система
Парламентът гласоподава на първо четене измененията в Закона за пътищата, свързани с построяването и действието на ТОЛ системата, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Детайлите по отношение на изискванията и реда за създаване и действие на системата и за другите разновидности за таксуване ще бъдат доразвити в подзаконовата нормативна уредба, която е планувана в законопроекта.

ТОЛ системата планува събиране на такси за прилагане на платената пътна мрежа на база на изминато разстояние за транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3,5 тона. Законът регламентира и въвеждането на електронна винетка – такса на база време за леки коли с обща позволена маса до 3,5 тона.

Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи показаха кардинална поддръжка за въвеждането на системата, само че оповестиха, че ще се въздържат при гласуването.

От Българска социалистическа партия разкритикуваха финансовите параметри на законопроекта. „ Какви ще са приходите? Как ще са направени те във времето? Какви ще бъдат разноските? Тепърва банката щяла да направи тази оценка. Ама по този начин не се внася закон – без една запетайка във връзка с финансовите параметри “, обърна се националният представител Филип Попов към ръководещите.

Опозицията изрази неодобрение и от отсъствието на министъра на районното развиване и благоустройството Николай Нанков и прикани той да участва в пленарна зала по време на дебатите.

„ На значимия законопроект, на който се разисква рамката, министърът отсъства. Какво споделя той февруари месец на въпроса, който сме задали към нето. Той споделя, че в първите 7 месеца от подписания контракт за ТОЛ системата са планувани главно за планиране и създаване, за снабдяване на нужното съоръжение и всички останали съставни елементи на системата, както и на осъществяване на първичните проби в обособените ѝ съставни елементи. Първите 7 месеца минаха и нищо от това не се случи “, съобщи Жельо Бойчев.

В законопроекта е планувано Агенция „ Пътна инфраструктура “ да подписва контракти с търговци, които желаят да правят активност по събиране на вземания за такси за прилагане на платената пътна мрежа, а изискванията, на които следва да дават отговор ще бъдат авансово оповестени.

За първи път е планувано и въвеждането на „ уикенд “ електронна винетка. Тя ще бъде годна от 12.00 часа в петък до 13.59 часа в неделя. Нейната цена би трябвало да бъде по-ниска от тази на седмичната винетка, само че точната ѝ стойност следва да бъде изчислена от специалистите.

За ръководството и контрола на системата е планувано в организацията да се сътвори ново структурно звено – Национално ТОЛ ръководство. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР