Вануату ще избере нов премиер на фона на политическата криза около пакта за сигурност на Австралия

...
Парламентът на Вануату е готов да избере ново правителство, след
Коментари Харесай

Парламентът на Вануату е готов да избере ново правителство, след като върховният съд на тихоокеанската островна нация потвърди решение, според което премиерът Исмаел Калсакау е загубил вот на недоверие през август.

Гласуването за нов министър-председател ще се проведе, когато парламентът заседава в 17:00 ч. местно време (06:00 GMT) в понеделник, съобщи местният телевизионен оператор VBTC.

Вануату беше потопена в политическа криза миналия месец, когато лидерът на опозицията Боб Лофман подаде петиция за вот на недоверие срещу Калсакау, критикувайки прозападния лидер за действия, включително подписване на пакт за сигурност с Австралия.

Лофман, който привлече Вануату по-близо до Китай като предишен министър-председател, каза, че пактът за сигурност с Австралия компрометира „неутралния“ статут на страната и може да застраши помощта за развитие от Китай, нейният най-голям външен кредитор.

Най-големият кредитор на Вануату е китайската банка EXIM, която представлява една трета от дълга според Международния валутен фонд.

Восът на недоверие получи 26 гласа в сравнение с 23 гласа против, но председателят на парламента реши, че не успя да спечели абсолютното мнозинство от 27, необходимо за отстраняване на министър-председател в 52-местния парламент.

Едно място е свободно и един законодател не присъства на сесията поради заболяване.

Съдията от Върховния съд Едуин Голдзбро постанови в края на миналия месец, че тъй като едно място е празно, абсолютното мнозинство трябва да бъде 26.

Пикерът на Сеул Симеон обжалва решението, но съдът отхвърли делото в понеделник, проправяйки пътя за гласуване за нов министър-председател.

VBTC каза, че опозицията е избрала Сато Килман, четирикратен бивш премиер и лидер на Народната прогресивна партия, за свой кандидат за най-високия пост.

Полицейски комисар преди да влезе в политиката, Килман беше вицепремиер в правителството на Калсакау до май, когато беше отстранен от кабинета.

Няма незабавен коментар от Калсакау.

Правителството на Калсакау се опита да разшири международните връзки на Вануату, след като спечели общите избори през ноември.

В допълнение към подписването на споразумението за сигурност с Австралия през декември, правителството на Калсакау в събота подписа споразумение за преустройство на летището със Саудитска Арабия. Неговото правителство също спечели международно внимание тази година с успешния си опит да накара Общото събрание на ООН да поиска от най-висшия съд в света да определи задълженията на държавите за борба с изменението на климата.

Вануату също беше в центъра на стратегическо съперничество между Китай и западните страни в региона.

Съединените щати и техните съюзници се стремят да разубедят нациите от тихоокеанските острови да установят връзки за сигурност с Китай, след като Пекин се съгласи на пакт за сигурност със Соломоновите острови.

Китай изпрати полицейски експерти във Вануату на фона на настоящата си политическа криза, докато полицията на Вануату заяви, че ще работи с „всички партньори“ – Австралия, Нова Зеландия и Китай.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР