Парламентът на Швеция прие днес нов закон за забрана на

...
Парламентът на Швеция прие днес нов закон за забрана на
Коментари Харесай

Шведският парламент прие по-строг закон за борба срещу тероризма

Парламентът на Швеция одобри през днешния ден нов закон за възбрана на действия, свързани с екстремистки групировки, с което усъвършенства законите си за битка с тероризма - основно искане на Турция за одобрение на кандидатурата на Стокхолм за участие в НАТО.

С 268 гласа " за " законът, който криминализира " присъединяване в терористична организация ", беше признат от 349-членния шведски парламент и ще влезе в действие на 1 юни.

При представянето на закона през февруари министърът на правораздаването Гунар Стромер съобщи, че той съставлява " доста разширение на обсега спрямо настоящото законодателство ".

Действия като боравене с съоръжение, образуване на лагери или места за срещи, готвене или отговаряне за превоза на избрани терористични организации могат да бъдат считани за закононарушения според новия закон, изясни Стромер.

През ноември страната промени конституцията си, с цел да позволи напредването на законопроекта, защото се смяташе, че той нарушава шведските закони за свободата на сдружаване.

Швеция приема по-строги закони за битка с тероризма от 2017 година насам, когато узбекски претендент за леговище, заклел се във честност на групировката " Ислямска страна " (ИД), умъртви петима души с камиона си, който шофираше по оживена комерсиална улица в Стокхолм.

Справянето с екстремистките групировки е и основно искане на Анкара, преди да утвърди спряната кандидатура на Стокхолм за присъединение към НАТО.

След като Русия нахлу в Украйна, Швеция, дружно с Финландия, изостави дългогодишната си политика на неприсъединяване и подаде заявление за присъединение към военния алианс през май 2022 година

Но до момента в който Финландия стана член през април, Турция блокира кандидатурата на Швеция, обвинявайки страната, че е леговище за " терористи ", изключително за членове на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Наред с други неща, прокюрдските демонстрации в Швеция, където знамената на ПКК са постоянно срещани, са бодил в очите на Анкара.

Но през февруари Стромер означи, че " присъединяване в проява или в заседание единствено по себе си няма да бъде наказуемо ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР