Парламентът на Северна Македония прие оставката на Зоран Заев като

...
Парламентът на Северна Македония прие оставката на Зоран Заев като
Коментари Харесай

Въпреки че партията му е на власт. Македонският парламент прие оставката на Зоран Заев

Парламентът на Северна Македония одобри оставката на Зоран Заев като министър-председател на страната, откакто ден по-рано той публично я внесе в Народното събрание.

Това стана близо два месеца, откакто Заев такова желание. Повод беше на локалните избори през октомври. Малко преди вота той разгласи, че при положение на загуба ще напусне заеманите от него постове. Миналият месец Заев се отдръпна и от лидерския пост в СДСМ.

В писмото си, адресирано до Народното събрание, Заев уточни, че "би било политически безконтролно и безпричинно да не преставам да повеждам страната по евро-атлантическия ѝ път ". По думите му различен министър-председател от СДСМ ще се оправи по-успешно с тази задача.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски дефинира дейностите на Заев като либерален акт.

"Прави го, макар че партията му е на власт ", сподели Пендаровски.

Предстои в период от 10 дни Пендаровски да връчи мандата за образуване на ново държавно управление на обединението, водена от СДСМ. Тя има болшинство в 120-членния македонски парламент. След това групировката ще разполага с 20 дни, с цел да показа плана си за кабинет.

Очаква се за поста министър-председател да бъде повдигнат наследника на Заев отпред на СДСМ, Димитър Ковачевски. Ковачевски, който беше заместник-министър на финансите в кабинета на Заев, беше определен за водач на социалдемократите на 12 декември.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР